Здравни проекти


Профилактичен скрининг на сърдечно-съдовите заболявания при деца и възрастни

БЪЛГАРСКА ЛИГА ПО ХИПЕРТОНИЯ

Този проект е важен за Вас и за цялото общество. Гласувайки, Вие давате своята виртуална подкрепа за него.По повод Световният ден на хипертонията 2018, Българската Лига по Хипертония, в партньорство с държавни, бизнес и неправителствени организации ще проведе в България национална здравна кампания под мотото „Артериалната хипертония като основен рисков фактор за предсърдно мъждене и превенция от мозъчен инсулт". Основният фокус ще бъде върху предсърдното мъждене - сърдечна аритмия, която застрашава живота и може да доведе до мозъчен инсулт. Приблизително 1/3 от всички мозъчни инсулти в България са причинени от предсърдно мъждене вследствие тромбоемболия, като тези инсулти често са по-тежки, отколкото инсултите с друга причина. Предсърдното мъждене е главна причина и за т.н. “глухи инсулти“, при които пациентите нямат оплаквания.


В 11 български града София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Велико Търново, Стара Загора, Плевен, Благоевград, Хасково, Търговище ще бъдат разположени пунктове за безплатна медицинска консултация на гражданите, информиране по проблемите на АХ и Метаболитен синдром, измерване на коремна обиколка и на кръвно налягане. В годините при отбелязването на Световния ден на хипертонията Българската лига по хипертония събира, обработва и анализира данните с оглед изследване и проучване начина на живот, кръвното налягане, ритъмни нарушения и тяхното лечение на 10 123 души и е регистрирано новооткрито предсърдно мъждене, като основен рисков фактор за инсулт при 479 души. Данните показват, че все повече млади хора се интересуват от здравето си. 21% от участвалите в анкетното проучване са млади хора на възраст между 20 и 50 г., които са изявили желание да проучат своя кардиологичен статус. Световният ден на хипертонията (WHD) се отбелязва за първи път през 2005 г. по инициатива на Международното дружество по хипертония и свързаните с него кампании имат за цел да обединят усилията на медицински специалисти, пациенти, граждани и институции за популяризиране на социалната значимост на заболяването, за важността на превенцията, контрола и лечението му. 


Нашата обща задача по време на Световния ден за борба с хипертонията през 2018 г. е да споделим грижата за сърцето си и да вдъхновим хората в България, да поемат отговорност за здравето на сърцето си и това на хората, които обичат.


Избери, за да помогнеш!


 Дарете чрез:

банкова информация за дарение

Получател/Титуляр:БЪЛГАРСКА ЛИГА ПО ХИПЕРТОНИЯ

IBAN:BG62UNCR96601010237007

BIC:UNCRBGSF

При банка:Уникредит Булбанк

Основание за плащане:Избери, за да помогнеш


Здравни проекти