Еко проекти


Кампания 2010:
Изграждане на екопътека и стълби за достъп до скалните манастири в природен парк “Шуменско плато”

Природен парк “Шуменско плато”От далечни времена Шуменското плато – величествено и красиво, неизменно присъства в живота на хората от този край. То съчетава в едно природна красота и история.

Скалните манастири по Шуменското плато са едни от най-забележителните обекти в природния парк. Те са изградени сред красива и девствена природа на места непристъпна, върху руините на древни светилища и носят атмосферата на святост с хилядолетна история. Всеки има своя легенда, съживена чрез изпълнени с тайнства традиции, чието начало се губи назад във времето. Скалните манастири били средища на религиозен, културен и духовен живот по време на Второто българско царство (XII – XIV век). Те са убежища на отшелници-монаси последователи на учението за божествената енергия-исихазъм.

Изминалите векове са били твърде сурови към скалните манастири. Само археологията и въображението могат да ни помогнат да ги видим такива, каквито са били в годините на тихата си слава.

Екипът на природния парк има амбицията да запознае повече хора с богатството от скални манастири по Шуменското плато, да събуди любопитство и желание те да бъдат посетени. За целта ще се обособи екопътека. За обезопасяване достъпа до скалните манастири ще се замени съществуващата в момента неустойчива дървена стълба на един и ще се изгради нова към друг манастир. Това ще помогне атрактивните обекти да станат достъпни за туристи, без да се изискват по-специфични умения и екипировка.

ИЗБЕРИ, ЗА ДА ПОМОГНЕШ!

ПРОЕКТЪТ ВЕЧЕ НЕ Е АКТИВЕН!