Култура и образование


Кампания 2009:
Закупуване на климатична техника за Тракийската гробница със стенописи, с. Александрово, общ. Хасково

Министерство на културатаНа 16 октомври 2009г. изпълняващият длъжността посланик на САЩ в София Джон Ордуей, зам. - министърът на културата д-р Тодор Чобанов, директорът на историческия музей „Искра” д-р Косьо Зарев и кметът на гр. Казанлък Стефан Дамянов прерязаха лентата на възстановената тракийска гробница Крън II, датираща от IV век пр. н. е. Гробницата бе открита през 1995 г. и е най-ранният пример на тракийска гробница с изрисувани „цветни пояси”. Проектът за реставрация на гробницата е избран измежду много подобни проекти, кандидатстващи за финансиране по Програмата „Посланически фонд за опазване на културното наследство”.

Посланическият фонд за опазване на културното наследство е основан от Държавния департамент на САЩ през 2001 г. и осигурява малки субсидии, с цел опазване на световното културно наследство като израз на уважението на Съединените щати към други култури. Субсидията на стойност над 33 хил. долара покрива нейната консервация и реставрация, стабилизирането на цветните пояси, както и публикуването на информационни материали за важността на този ценен обект на културното наследство.

Тракийската гробница край с. Александрово е открита на 17 декември 1999 г. при спасителни археологически разкопки, след сигнал за иманярска дейност и е установено наличие на дромос, предверие и гробна камера, чийто стени са декорирани със стенна живопис. Спасителните археологически разкопки са проведени под ръководството на ст.н.с. д-р Георги Китов. В интериора на Тракийската гробница е запазена стенописна декорация, чиято силова характеристика дава основание гробницата да бъде датирана хипотетично – последната третина на IV век преди Христа.Предназначението й е било да даде последен приют на някой от тракийските владетели, чието име остава тайна за нас. Със своите архитектура и стенописи тя е един от бисерите на тракийското културно наследство по нашите земи. Художествената украса е уникална, без паралели сред откритите до сега съоръжения от подобен тип. Впечатляваща е и архитектурата на гробницата, която съперничи с най-известните такива открити по нашите земи. Стенописите от гробницата в с. Александрово са дело на умел художник, владеещ прекрасно техниката на живописта и познаващ в детайли тракийската действителност.

Министерството на културата апелира за набирането на средства за закупуване и поставяне на климатична техника, която да съхрани този изключително ценен археологически паметник.

ИЗБЕРИ, ЗА ДА ПОМОГНЕШ!


Към 1.2.2010г. за този проект са събрани 1 275 лв. Кампанията по набиране на средства продължава.
МОЛЯ, ПРИ ПРЕВОД НА СРЕДСТВА ДА ИЗПИСВАТЕ ПЪЛНИЯ ТЕКСТ НА ОСНОВАНИЕТО ЗА ПЛАЩАНЕ, ПОСОЧЕНО В БАНКОВИТЕ ДАННИ.