Култура и образование


Кампания 2009:
Национален литературен музей – Изграждане на нова постоянна документална експозиция на къща музей „Никола Вапцаров” – София

Министерство на културатаПроектът подкрепя изграждането на нова постоянна документална експозиция на къща музей „Никола Вапцаров” – София по повод 100-годишнината от рождението на поета.

Къща музей “Никола Вапцаров” - София се намира в жилищна кооперация на ул. “Ангел Кънчев” № 37 /строена през 1936 г./, на чийто последен етаж Никола Вапцаров е живял със съпругата си и семейството на брат си от май 1940 до деня на арестуването му на 4 март 1942 г. През 1955 г. сградата е обявена за Исторически паметник на културата от национално значение, а музеят е открит за посетители на 6 май 1956 г.

Никола Йонков Вапцаров е поет със световно признание, преведен на повече от 50 езика и издаден в над 40 страни, той е единственият българин, носител на Международната награда за мир, присъдена му посмъртно през 1952 г. Заради изключителния му принос в световната литература и култура Никола Вапцаров е включен в календара на ЮНЕСКО за 2009 година.

Къща музей “Никола Вапцаров” разполага с изключително богат архивен и веществен фонд, наброяващ хиляди реликви. Към настоящия момент са приключили ремонтните дейности по цялата сграда и всички помещения на къщата музей. Необходими са средства за нова постоянна документална експозиция в къща музей “Н. Вапцаров”, както и за реставриране и обновяване на оригиналните мебели и вещи в автентичната битовата обстановка.

С включването на нови теми, с преосмислянето на духовния и поетичен образ на Никола Вапцаров, с използването на най-съвременните средства за динамична аудиовизия, се предвижда изграждането на модерна музейна експозиция.

Достойното отбелязване на 100-годишнината на Никола Вапцаров, възраждането на неговия музей в културното пространство на София и превръщането му в модерно и значимо културно средище ще допринесе за популяризирането на българското културно наследство в Европейския съюз и утвърждаването на Никола Вапцаров като поет със световна значимост.

ИЗБЕРИ, ЗА ДА ПОМОГНЕШ!

ПРОЕКТЪТ ВЕЧЕ НЕ Е АКТИВЕН!