Социални проекти


Кампания 2009:
Спаси бебе от изоставяне

Фондация "За Нашите Деца"Проектът “Не ме изоставяй” на Фондация „За Нашите Деца” има за цел да предотврати изоставянето на деца веднага след раждането им.

Само за миналата година, само в София, са изоставени повече от 500 новородени, а в държавни домове за деца до 3 години към края на 2008-ма са живели 2 200 бебета. Майките изоставят децата си главно поради бедност, липса на подкрепа от страна на близките, страх, защото тя е била изоставена като бебе, социална изолация.

Подкрепата на една майка да не изостави детето си е много по-евтина, отколкото грижата в дом. Нашата практика показва, че за едно дете в рамките на една година са нужни около 2300 лева. Ако то бъде изоставено, годишно държавата ще плаща за него по 5 000 лв. В над 85 процента от случаите малчуганите остават в институциите 14 години.

Със събраните средства ще продължим да помагаме в София на новородени в беда. Ще подпомогнем специалистите /социални работници, рехабилитатори, терапевти/ към Националния центъра за превенция на изоставянето, създаден от Фондация “За Нашите Деца”.

Част от средствата ще се инвестират в домашната среда на детето, а именно ремонтни и освежителни дейности, закупуване на най-нужното за бебето, храна и дрехи, в обучения на социалните работници и на родителите на бебетата, в специализирана здравна консултация за всяко едно семейство с деца с проблеми в развитието, в осигуряване на юридическите или социалните права на майката и нейното бебе, както и в покриване разходите на организацията за управлението на проекта и обезпечаване на неговата отчетност и координация.

ИЗБЕРИ, ЗА ДА ПОМОГНЕШ!

ПРОЕКТЪТ ВЕЧЕ НЕ Е АКТИВЕН!