Здравни проекти


Кампания 2009:
Кампания за подкрепа на Държавен фонд "Асистирана репродукция"

Държавен фонд "Асистирана репродукция"ФОНД “АСИСТИРАНА РЕПРОДУКЦИЯ” към Министерството на здравеопазването или т.нар. от медиите Фонд Инвитро е създаден, за да финансира до три опита ин витро при двойки със стерилитет.

Над 300 хиляди са двойките с репродуктивни проблеми в България, според Българската асоциация за стерилитет и репродуктивно здраве. От 1 април към момента Фондът за асистирана репродукция е приел 5206 молби от пациенти за включването им в безплатната програма на здравното министерство за лечение на стерилитет чрез ин витро. За този период фондът е дал 2948 заповеди за финансиране на ин витро процедури, като с това е изразходван предвидения бюджет за 2009 г. Една двойка с репродуктивни проблеми има право на до 3 опита ин витро, а една процедура струва около 5 хиляди лева, като включва самата процедура и препаратите за стимулация. В седемчленния обществен съвет, който контролира разходването на парите на фонда, има представители на две пациентски организации. Важното за двойките, които ще кандидатстват за одобрение за фонд Инвитро е да се ориентират към център за асистирана репродукция, на който да имат доверие, където да бъдат извършени всички изследвания и който работи с фонда. След това лекарят, който са си избрали, прави етапна епикриза и заедно с документите и информираното съгласие на пациентите всеки един си подава документите към фонда. Основните причини за стерилитета или неуспешните бременности у нас са различни инфекции, ендокринните проблеми при младите момичета, а от скоро като основни се посочват и проблеми при мъжете.

Затрудненията на семействата с репродуктивни проблеми, както и повишаване на обществената чувствителност и информираност около проблемите на репродуктивното здраве и възможните методи и стратегии за тяхното преодоляване са с висока обществена значимост в контекста на негативния демографски профил на нацията. Включването на Националния фонд Инвитро в благотворителната кампания е пример за реално ангажиране и взаимодействие от страна на държавата и бизнеса с подкрепа на гражданите.

ИЗБЕРИ, ЗА ДА ПОМОГНЕШ!

ПРОЕКТЪТ ВЕЧЕ НЕ Е АКТИВЕН!