Култура и образование


Кампания 2017:
Научи българските танци 2017

НУФИ - Широка ЛъкаСгушено в сърцето на Родопите, в долината на чановете и гайдите, сред самобитната родопска архитектура, се намира Националното училище за фолклорни изкуства „Широка лъка“, създадено през 1971 г., с мисията да съхрани, развие и популяризира духовността, традициите и българщината. Чрез специалностите кавал, гайда, гъдулка, тамбура, народно пеене и български танци, се дават знания и се възпитава любов към българското народното творчество, а възпитаниците му - вече 1400,  са носители на най-скъпото наследство на народа ни – неговата идентичност.

Каузата „Научи българските танци“ има амбицията да даде възможност на повече млади хора да се включат в изучаването на танцовия фолклор, завладяващ с многообразието си от музикално-фолклорни области. През 2017 г. проектът ще продължи с една от най-самобитните и емблематични сред тях – Шопската, която със своя колорит и темпераментност е сред най-емоционалните и завладяващи, създаваща усещане за гордост и самочувствие, въплъщаваща в себе си непокорната българска душевност. Красотата на шопския танц, неговата ритмика и неподправена изящност, ще заблестят още повече и в изпъстрените шопски мъжки носии, които ще бъдат изработени като част от проекта.

Автентичното излъчване на шопската носия, духът и традициите на народа ни, ще бъдат живи и за поколения напред, само ако всички българи осъзнаем, че фолклорът – това е България. България – това сме НИЕ!

Избери, за да помогнеш!