Еко проекти


Кампания 2016:
Прегърни уличен герой

Фондация Приятели на животните - БургасЕжедневно се сблъскваме с потресаващи случаи на насилие и небрежност над животни. Постъпват сигнали за тежко ранени, малтретирани, умиращи кучета, котки и др. За да можем да реагираме адекватно и бързо, за да спасим по-голям процент от животните, се нуждаем от помощта на повече хора. Въпреки превенцията и насочването на силите ни в полза на кастрацията, като траен метод за решаване на проблема с безстопанствените животни.Под крилото на Фондация „Приятели на животните“ винаги има не малък брой спасени, лекувани и чакащи дом бездомни животни.

Проектът „Прегърни уличен герой“ обхваща цялостната помощ към постъпилите животни под грижата на Фондацията. Доброволците към фондацията  извървяват пътя на всяко едно животно в нужда от намирането му на улицата, през лечението му, до намирането на неговия постоянен нов дом. Над 70% от поетите от Фондацията животни носят редица заболявания и времето необходимо за стабилизиране на всяко едно обикновено надвишава три месеца и е свързано понякога с големи разходи за лечение. Спазването на цялата процедура понякога отнема половин година, през която животното се лекува, социализира и търси своите постоянни осиновители.

Проблемът, свързан с безстопанствените животни е познат отдавна на всички нас. Месечно, през регистрите на Фондацията минават над 40 животни, като през есенно-зимния период бройката се завишава. Бездомните животни не са желани в междублоковите пространства, училища, детски градини и изобщо никъде, когато са болни и видимо занемарени на външен вид,  особено когато са с едри размери и изглеждат заплашително, въпреки миролюбивия си маниер. Наша мисия като организация е да прибираме от улицата тези животни, да им оказваме помощ, в зависимост от техните нужди. Фондацията получава и много молби от хора, които вече не могат да се грижат за животното, което са отглеждали до момента и поема не малък брой домашни животни.

Спешният телефон 112 почти ежедневно сигнализира към Фондацията за пострадали животни – зазидани, затворени в мазета, блъснати, оставени без вода и храна, които се нуждаят от навременна помощ.

За жалост, усилията на Фондацията не са достатъчни да поемат всички нуждаещи се. Поради това, от две години насам се опитваме да изградим Спасителен център за животни в беда.

С участието в кампанията „Избери, за да помогнеш“ искаме да изразим своята надежда, че обществото ни няма да остане безучастна към страданията на бездомните животни, които са били в повечето случаи домашни любимци и верни приятели и не по своя воля са останали на улицата!

Избери, за да помогнеш!