Еко проекти


Кампания 2016:
Да спасим живот в планината 2016

Планинска Спасителна Служба при БЧКПланинската спасителна служба (ПСС) е създадена на 15 декември 1933 г. в София. През 1951 г. ПСС влиза в състава на Българския червен кръст с основна задача да оказва помощ на пострадали хора в планините.

Оперативната дейност на ПСС се извършва от над 500 планински спасители разпределени в 32 спасителни отряда в цялата страна.

През 2015 г. ПСС е оказала помащ на 1974 човека, като 1878 са случаи на ски писта и 96 спасителни акции във високите части на планината. При оказване на помощ подаване на кислород е прилагано в 160 случая.

Едновременно с ясната тенденция към увеличаване на броя хора, които посещават планините, се наблюдава и увеличаване на броя на хората със сърдечносъдови заболявания. Използването на Автоматичен външен дефибрилатор (AED дефибрилатор)  и подаването на кислород на пострадалия (кислородотерапията) са в задължителните първи стъпки и са в основата на сърдечно-белодробната реанимация. Тяхното приложение е не само при сърдечносъдови инциденти, но и при тежки хипотермии, причинени от продължително въздействие на ниски температури (затрупани в лавини), комбинирани травми при практикуване на  различни дейности и спортове в планините.

Статистиката показва, че годишно в Европа и САЩ умират от внезапно спиране на сърдечната дейност над 7 милиона души. Ако бъдат реанимирани в първите 6 минути, пострадалите имат шанс от 50 до 70% да оцелеят. Без навременна помощ вероятността да оживеят е между 5 и 10%. Кислородотерапията е основно средство при стабилизирането на основните жизнени функции.

Към настоящия момент ПСС не разполага с AED дефибрилатор, а броят на кислородните бутилки е недостатъчен.

AED дефибрилаторите са направени за използване от хора без специално медицинко образование. Те са предназначени за извънболнично приложение, компактни и лесно преносими, което позволява да бъдат използвани и директно на терен в планината.

Олекотените алуминиеви кислородни бутилки с вместимост 2 литра с редуцир вентил и дебитомер са най-подходящите за работата на планинските спасители. Лесно преносими в раницата на планинския спасител, те осигуряват необходимите за пострадалия количества кислород.

Наличието на AED дефибрилатори и олекотени алуминиеви кислородни бутилки ще помогне на ПСС да оказва успешно помощ при повече тежки случаи в планината.

Човешкият живот няма цена и нашата мисия е да се борим за него докрай.

Избери, за да помогнеш!