Култура и образование


Кампания 2016:
Научи българските танци

Национално Училище за Фолклорни Изкуства - Широка ЛъкаСгушено в сърцето на Родопите, в долината на чановете и гайдите, сред самобитната родопска архитектура, се намира Националното училище за фолклорни изкуства „Широка лъка“ (НУФИ „Широка лъка“). Училище, съхранило в себе си духовността, традициите и българщината. Чрез специалностите кавал, гайда, гъдулка, тамбура, народно пеене и български танци, вече 45 години едновременно се дават знания и се възпитава любов към българското народното творчество.

НУФИ „Широка лъка“ е огнище на просвета, култура и родолюбие, а възпитаниците му  са носители на най-скъпото наследство на народа ни – неговата идентичност.

Нужно е да се видят багрите, да се почувства ритъма на живия фолклор, да се преживеят жизнерадостните празници и обичаи, за да се преоткрие духа на предците ни.

Проектът „Научи българските танци“ има амбицията да даде възможност на повече хора да се включат в изучаването на танцовия ни фолклор. В НУФИ „Широка лъка“ ще се създаде клуб „Научи българските танци“, насочен към всички, които искат да съхраняват и предават уникалната красота на народното ни творчество за поколенията.

Българският фолклор завладява с многообразието си от музикално- фолклорни области, а проектът ни ще започне с една от най-самобитните и емблематични сред тях – шопската. Със своя колорит и темпераментност, шопският танц е сред най-емоционалните и завладяващи стилове. Той създава усещане за гордост и самочувствие и въплъщава в себе си непокорната българска душевност.

Подкрепяйки проекта ”Научи българските танци”, Вие ставате съпричастни към популяризирането на българския танцов фолклор и съхраняването на народните традиции. Красотата на шопския танц, неговата ритмика и неподправена изящност, ще заблестят още повече в изпъстрените шопски носии, които ще бъдат изработени като част от проекта.

Автентичното излъчване на шопската носия, духът и традициите на народа ни, ще бъдат живи и за поколения напред, само ако всички българи осъзнаем, че фолклорът – това е България. България – това сме НИЕ!

Избери, за да помогнеш!