Здравни проекти


Кампания 2016:
Профилактика на онкологичните заболявания при мъжете - простата и бял дроб

Специализирана болница за активно лечение по онкологияЕдин от бичовете  днес са раковите заболявания, които въпреки борбата с тях, продължават черната си жътва и даже претендират за все по-висок "урожай".

Статистиката показва, че около двадесет милиона души по света живеят с диагнозата рак, като се очаква техният брой да достигне тридесет милиона до 2020 г. У нас смъртността, причинена от коварната болест, е значително по-висока от средния световен показател. През 2014 г., по данни на Националния център по обществено здраве и анализи, броят на регистрираните заболявания от злокачествени новообразувания е 279 402 (в това число и 31 928 новооткрити) на сто хиляди души население. Наблюдава се известен дисбаланс между половете, като мъжете са по-засегнати от жените (55% от новите случаи и летални изходи са при тях). Броят на починалите през 2014 г. от злокачествени новообразувания е 18 110, а смъртността е 250,7 на сто хиляди души от населението. Тревожен за нашата страна е и фактът, че преживяемостта на българските пациенти е по-ниска в сравнение с данните за другите европейски държави. До петгодишна преживяемост достигат 40  на сто от тях, докато в другите държави този процент достига над 50. Един от начините за подобряване на борбата с рака е добрата профилактика.

В цял свят и у нас се работи много в тази насока, но като че ли дълго време по-малко внимание се обръщаше на мъжкото здраве. Оказва се обаче, че уж силната половина на човечеството е по-податлива на ракови заболявания. Бич за мъжете е ракът на белия дроб. През 2013 г. са регистрирани 4 160 нови случая, от които 80,8% са при мъже. Починалите от рак на белия дроб са 3 624 души, от които 81,6% са мъже. Фактическата смъртност при тях е 83,7 (на сто хиляди души), докато смъртността при жените е 17,8 на сто. Възрастово - специфичната заболяемост от рак на белия дроб се увеличава стремглаво с напредването на възрастта след 40 години и достига своя пик при 70-74-годишните. Ракът на белия дроб е основна причина за смърт на мъжете между 40 и 65 години.

Ракът на простатата в България е на трето място по честота сред злокачествените заболявания при мъжете. За периода след 2001 г. до 2013 г. новозаболелите мъже се увеличават с няколко стотин годишно, за да достигне до 2 825 нови случая за 2013 г. Починали са 994 мъже. И тук заболяването по-често засяга възрастните, с пик между 65-74 години. Проблемът става още по-сериозен, като се има предвид, че и България е сред страните със застаряващо население. И само ранната диагностика може ефективно да спре това коварно заболяване, известно още и като „тихия убиец на мъжа“.

И при рака на белия дроб при мъжете, и при същото заболяване на простатата, един от най-важните фактори за ефикасно лечение е ранното им диагностициране. Ето защо Специализираната болница за активно лечение по онкология – София, като флагман в борбата с онкозаболяванията у нас, насочва усилията си в профилактиката, вярна и на мисията си – „Прибавяне на години към живота и качество на живот към годините на хората с онкологични заболявания“.

Най-добрите професионалисти от болницата ще се погрижат, за да може близо четиристотин българи да преминат през профилактичен преглед за рак на простатата и белия дроб. В хода на кампанията имаме амбицията да подменим морално и физически остарял бронхоскоп с нов диагностичен видеобронхоскоп, което ще повиши качеството на диагностиката и ще намали психичния дискомфорт на пациента.

Избери, за да помогнеш!