Култура и образование


Кампания 2015:
Реставрация на Зографския стенопис в манастир "Покров на Пресвета Богородица" - Самоков

СНЦ "Здраве, Екология, Туризъм" – СамоковМанастирът “ПОКРОВ НА ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА” е единственият запазен в град Самоков  автентичен комплекс от сгради и градини, потънали в тишина и уют. Той е живо свидетелство за духа и атмосферата на възрожденския Самоков. Около 1772 г. в града пристигнала Баба Фота, която е приела монашество в Украйна и подарила имотите си на Рилския манастир. (Неин внук е Константин Фотинов – възрожденец-просветител, родоначалник на българския периодичен печат). Още с пристигането си Баба Фота обединила малобройната девическа общност и до смъртта ѝ през 1844 г. e била игуменка на светата обител. От създаването си женският метох e станал средище на духовност и просвета. В средата на ХІХ в. там вече живеели около 100 монахини и послушнички.

Съборната църква, осветена през 1839 г. представлява трикорабна базилика, разделена от два реда колони, свързани с арки. Олтарът е с три апсиди, което е рядкост в храмовото строителство през Възраждането, поради сложността на градежа.

В притвора на църквата, в куполната част се намира иконопис от Захари Зограф - в средата Иисус Христос Пантократор – Вседържател, а в ъглите - четиримата евангелисти. Над входната врата, към корабната част на църквата, е изобразена Св. Богородица, наречена Крилата и от двете страни са изобрлазени Св. Йоан Рилски и Св. Стефан, крал Милутин.

Проектът на сдружение "Здраве-екология-туризъм“ цели да събере достатъчно средства за реставрацията на стенописа на Захари Зограф.

Позлатените резби на иконостаса, изразителните царски двери, балдахина над светия престол, някои църковни мебели и стенописи са дело на възрожденски самоковски майстори. Икони за църквата е рисувал Димитър Зограф. В нартекса се намира стенопис на Пресвета Богородица (покровителна), чийто автор според специалистите е Захарий Зограф. Има и икони – дело на неговия баща - Христо Димитров. Други икони от самоковската художествена школа се пазят също в манастира.

Днес манастирът е от национално значение и е част от културното наследство на България. Той е един от 100-те национални  исторически обекта. Той продължава да е действащ манастир и сега, ръководен вещо от игумения Пелагия. Присъединената към комплекса Хаджистамова къща е превърната в магерница. Монахините поддържат кухня за бедни и така продължават традициите на благотворителност.

В светата обител се намират и донесените през XIX в. от Света Гора мощи на Свети Пантелеймон и Свети Сава Сръбски.

Избери, за да помогнеш за реставрацията на иконописа на Захари Зограф и да се запази автентичния облик на девическия манастир "Покров на Пресвета Богородица“!