Социални проекти


Кампания 2015:
И ние сме част от обществото

Фондация "Светът на Мария"http://www.mariasworld.org/bg/

https://www.facebook.com/MariasWorldFoundation


Фондация „Светът на Мария“ работи за по-добрия живот на хората с интелектуални затруднения, за достъп до качествени социални услуги и подкрепа, за разширяване на възможностите и личната реализация. В Дневния център на Фондацията хората с интелектуални затруднения в активна възраст развиват своите трудови и социални умения и се подготвят да започнат работа. Посещението в Центъра е важно за тях и за повечето е единственият повод да излязат от вкъщи.

В София живеят повече от 8 000 човека с интелектуално затруднение. Голяма част от тях не са видими – живеят затворено в своите домове, най-често поради неприемането и неразбирането, че са способни да водят нормален живот. Другите странят от тях, поради непознаване и наложеното разбиране за тяхната малоценност.

За да бъдат част от обществото, да излизат, да се срещат с други хора, да идат на концерт или кино, хората с интелектуални затруднения имат нужда от подкрепа. Тя им е необходима, защото трудно се ориентират в града, стигмата върху тях и увреждането им ги притеснява, чувстват се неуверени. Често семействата им не могат да си позволят да организират тяхното излизане, тъй като това изисква както средства, така и някой да ги придружава. Някои хора с интелектуални затруднения не получават никаква парична помощ, а размерът на социалната пенсия, за тези които я получават, е около 135 лв. на месец.

Инициативата „И ние сме част от обществото“ на Фондация „Светът на Мария“ ще осигури подкрепа и придружаване за хора с интелектуални затруднения за участие в разнообразни дейности и занимания, които разширяват техния кръг и са възможност да създадат приятелства, да общуват и да се развиват.

Хората с интелектуални затруднения ще могат да се включат в съботни занимания (танци, хоби клубове, грънчарски и други художествени занимания, срещи с интересни личности) и посещения на подходящи концерти, постановки и кино. Във всички дейности ще бъдат привлечени и доброволци, които да се присъединят към екипа на Фондацията, като споделят своите интереси и свободно време. В края на инициативата ще бъде организиран бал на приятелството, на който ще могат да се срещнат и забавляват всички заедно – хората с интелектуални затруднения, техните близки, доброволците и всички нови приятели.

За да имат нормален и радостен живот, както всички останали, хората с интелектуални затруднения имат нужда не само да работят и да бъдат полезни, но и да излизат, да общуват и да бъдат приети от обществото.

Избери, за да помогнеш!