Здравни проекти


Кампания 2015:
Направи добро!

УМБАЛ "АЛЕКСАНДРОВСКА"Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Александровска“ ЕАД, известна като Александровска болница е най-старата болница и една от най-големите в страната. Още със създаването й през 1879 г. под името Софийска първоразрядна болница, тя получава статут, задачи и функции на национална медицинска институция.

Днес УМБАЛ „Александровска” е водещ национален университетски и лечебен център в многопрофилната болнична дейност за активно лечение, трансплантационната, диспансерната, учебната и научно-изследователската дейност.

Болницата, чрез модерни методи и технологии, предоставя адекватна, достъпна и в някои области уникална по обем и качество медицинска помощ за диагностика, лечение и рехабилитация на лица с остри и хронични заболявания, травми, състояния, изискващи оперативно лечение в болнични условия, в т.ч. медико-козметични процедури. Лечението на пациенти от цялата страна се осъществява на съвременно и високо професионално равнище, в съответствие със законите, правилата за добра клинична практика и спазване на действащите в Европейския съюз норми и стандарти.

Със своя многопрофилен спектър, Университетска болница „Александровска” е най-голямата база за разработване, клинично изпитване и прилагане на съвременни високоефективни методи и технологии за диагностика и лечение.

Източник: http://alexandrovska.com

Скрининговото изследване на детското очно здраве цели да открие деца със зрителни проблеми или заболявания, които водят до намалена зрителна острота. Прегледите трябва да започнат във възможно най-ранна възраст и могат да се провеждат в детската градина или училище. Чрез скрининг на зрението се установяват отклонения в рефракцията, страбизъм (кривогледство), други наследствени или придобити проблеми със зрението и основно амблиопия (мързеливо око), дават се насоки за своевременно лечение и се предотвратяват възможните негативни последици.

Тъй като засяга голям процент от децата (приблизително 8%) и може да бъде излекувано, когато е диагностицирано навреме, мързеливото око е болест с огромно значение за общественото здраве. Характерно за заболяването е, че може да няма ясно забележими симптоми. Затова трябва задължително да се правят профилактични очни прегледи и да се започне своевременно правилно лечение. Мързеливото око е сред най-често срещаните причини за предотвратима слепота при децата. Обикновено засяга зрението на едното око, което е с нормална анатомична структура. Най-честите причини за развиване на амблиопия са проблеми с рефракцията и далекогледството, които не са коригирани навреме и могат да доведат до намалено зрение или дори слепота. От изключително значение е възможно най-рано да се започне правилно лечение, като най-задоволителни са резултатите при деца до осемгодишна възраст. Ранното откриване на детските очни заболявания /във възрастта от 0 до 7г./ е решаващо за успешното им лечение. В България все още не е въведена задължителната профилактика на очното здраве на децата в предучилищна и училищна възраст, което води до закъсняла диагностика и невъзможност за лечение в по-висока възраст. Според събраните данни 90.6% от децата на възраст между 6 и 12 години никога не са били преглеждани от офталмолог.

Досегашният опит на екипа на УМБАЛ "Александровска“ ЕАД (на базата на прегледани 1920 деца) показва 8% заболеваемост. За съжаление детските офталмолози в България са само 14: във Варна – 2, в Пловдив – 2, в София – 10. Ограниченият им брой и неравномерното им разпределение на територията на страната, са причина за нередовно и неефективно осъществявана  профилактика, диагностика и лечение на детските очни заболявания,  което води до необратимо увреждане на зрителните функции на засегнатите деца.

Шест от столичните детски офталмолози са лекари в Клиниката по очни болести на УМБАЛ "Александровска”, в чиято структура  функционира обновено и модерно оборудвано Детско очно отделение. По тази причина болницата реши да разшири кръга от прегледи към децата от периферните райони на столицата (Вакарел, Пасарел и т. н.), както към деца от социално слаби семейства от всички останали райони на столицата. В рамките на инициативата деца от семейства с ниски доходи получават безплатен преглед и консултация от офталмолог, а при нужда от корекция на зрението  безплатни очила, изработени по индивидуална рецепта.

Кампанията "Направи добро“ започва през месец октомври 2012 г., като съвместна инициатива между Организацията на евреите в България и УМБАЛ "Александровска“ в знак на признателност и благодарност на българската еврейска общност към българския народ, спасил своите 50 000 еврейски съграждани по време на Втората световна война. До този момент екипът от лекари на „Направи добро“ е посетил над 20 населени места в България, прегледани са над 6000 деца и са дарени над 500 чифта очила.

Избери, за да помогнеш!