Еко проекти


Кампания 2014:
Изграждане на екопътека в Люлин планина

Фондация "Зеленика"Люлин планина се намира на границата между Софийска и Пернишка област. Заема площ от 3000 хектара. Характерни за нея са красивите й поляни и откритото било. Първенецът на планината – връх Дупевица, се издига на 1256 м. надморска височина и от него се открива прекрасна панорамна гледка към близката Витоша. В полите на Люлин планина се намират редица обекти от национално значение, сред които Горнобанският манастир.

Възникването на Горнобанския манастир „Св. Св. Кирил и Методий“ се свързва с крепостта, охраняваща Бучинския проход и със сръбския крал Стефан Урош. Според преданието, след построяването на манастира, там са пренесени мощите на сръбския крал и той става известен сред местното население като „Св. Крал“.  

Ценни археологически разкопки и биологично разнообразие представят Люлин планина. Обширни гори от бук и дъб, храстови масиви от леска, дрян, глог, черен бъз и шипки, еньовче, тинтява, момина сълза, минзухар, горска теменуга, кукуряк привличат туристите, които обичат планината. Люлин планина била известна като „Царството на кокичето“, заради широкото му разпространение. Фауната е представена от кадифена пеперуда, стенен гущер, дървесна жаба, чучулига, бухал, сокол, смока-мишкар и др.

Амбицията на Фондация „Зеленика“ е да изгради екопътека, която да популяризира планината, като туристическа дестинация, като същевременно с това показва богатото биологично разнообразие. Екопътеката ще започва от кв. „Княжево“ и ще се изкачва до връх Дупевица, след което през възстановената хижа „Бонсови поляни“, ще стига до манастира „Св. Св. Кирил и Методий“. Планираните дейности ще обхванат почистване на пътеките, подмяна или поставяне на нова маркировка, добяване на карти с описание на биоразнообразието в района, отпечатване на флайери с културно-историческа информация за планината, изграждане на кът за отдих, поставяне на пейки за кратка почивка.  

Избери, за да помогнеш!