Култура и образование


Кампания 2014:
"Моят живот" - документален театрален спектакъл с участието на актриса с физическо увреждане"

Университетски театър към Нов български университет/театър и хора с уврежданияПроектът има за цел активното включване на артисти с трайни физически увреждания в театралния, а от там и културен живот на страната ни, като средство за преодоляване на стереотипите във възприемането на хората с физически увреждания и тяхната интеграция в името на изграждането на едно по-толерантно общество.

Анжела Пенчева е човек, когото когато видите на улицата има вероятност да поискате да се обърнете и да се направите, че тази среща не се е случила. Това, което е тя, е резултат на коварното физическо състояние, наречено болестта ДЦП - детска церебрална парализа. Щетите които нанася тази болест са различни. Някой хора могат да ходят и имат малки поражения, други изобщо не могат да ходят, но има и такива, които не само не могат да ходят, но не могат и да говорят, защото говорният апарат също е свързан с мускулите. Анжела е от тези хора, които не ходят, не говорят, всъщност нещата, които тя може да прави самостоятелно са много малко.

Нейната книга "Моят живот" е една изповед, в която тя разказва своята история. За Анжела това е единствения начин да разкаже каквото и да било, защото всеки друг начин на комуникация между нея и света отнема време, а хората рядко биха го отделили.  Анжела говори или с помощта на майка си, която и превежда или посредством табличка на която са напечатани буквите и тя посочва всяка буква.

Но! Анжела е човек. Тя, като всички нас чувства, мисли, обича, страда, смее се, плаче, ядосва се, радва се... За да разберете това, обаче трябва да се запознаете с нейната история и с нейния начин на мислене. С това как тя възприема света около себе си.

Реализирането на спектакъла "Моят живот" дава възможност на авторката, да разкаже историята на един живот пълен с борба и доказване и да бъде чута от повече хора.

Историята на Анжела от една страна е полезна на хората в нейното състояние и на техните близки, защото може да вдъхне кураж за осъществяването на всяка невъзможна мечта. За "здравите" тя е пример, за това, как въпреки всички трудности, човек стига да иска и да не се отказва успява в своите начинания. А за всички, историята на живота на Анжела дава възможност да видим какво се случва в света на един човек, чиито физически възможности са толкова ограничени и да разберем и повярваме, че всеки човек има право да живее пълноценно на тази земя и ние "можещите" трябва да се опитаме да подкрепяме тези - по-малко "можещите" от нас!

Реализацията на проекта включва изработването на театрален спектакъл "Моят живот", по автобиографичния роман на Анжела Пенчева - артист с трайно физическо увреждане, с режисьор доц. Възкресия Вихърова. Проектът ще работи по принципите на вербатим театър (използва документален текст, като драматургична основа на представлението), като включи в спектакъла самата авторка на текста /млада жена с много тежки увреждания придобити при раждане/, нейната майка /поела безрезервно грижата за дъщеря си и постигнала невероятни успехи, въпреки лошите прогнози на лекари и терапевти/, дебютиращата актриса  Мартина Апостолова и консултант Кристиана Бояджиева /основател и режисьор на Групата за алтернативен театър/.

Целта на спектакъла е, следвайки документалния текст на Анжела Пенчева, написан с неподозиран хумор, да разкаже за една битка с непроменяемото и да вдъхне кураж на хората с увреждания, на техните семейства , на техните терапевти и се превърне в част от естетическо-терапвтичната работа за множество семейства, които с непосилен труд пренасят децата си от център в център за дневна грижа и поради умора и отчаяние се предават.

Репетиционният период ще бъде и част от продължаване терапията и процеса на интегриране на самата Анжела, поставяйки я във водеща роля на процеса и отдавайки дължимото на семейството й, което не е преставало да се бори.

Проектът ще бъде реализиран на сцената на Университетски театър на Нов български университет, където в момента работят на щат  5 –ма артисти, хора с увреждания, назначени по програма "Национална програма за заетост и обучение на хора с трайни физически увреждания" на МТСП.

Избери, за да помогнеш!