Здравни проекти


Кампания 2014:
Осъществяване на профилактичен скрининг на рака на млечната жлеза в малки общини и населени места

Център за защита на правата в здравеопазванетоЦентър за защита правата в здравеопазването Сдружение „Център за защита правата в здравеопазването“ (ЦЗПЗ) е регистрирано през 2007 г. като организация в обществена полза. Защитата на правата в здравеопазването се отнася до правата на гражданите, правата на пациентите, правата на здравноосигурените лица, правата на лекарите и медицинския персонал, правата на юридически лица – лечебни и здравни заведения. Защитата на права в здравеопазването включва по-добра информираност, по-добри регламенти, действия при вече нарушени индивидуални или колективни права. Крайната цел на Центърът за защита правата в здравеопазването е да постигне по-добро здравеопазване на основата на защитените права. В изпълнение на тази цел, ЦЗПЗ предоставя информация и консултации, изготвя анализи, прави предложения и препоръки и осигурява представителство пред административни и съдебни органи. http://www.czpz.org/

Ракът на гърдата е най-честото онкологично заболяване при жените. Всяка година над 4000 българки чуват тази диагноза, която дори и при съвременните методи на лечение е смъртоносна, ако не се открие в началните стадии.

Идеята на проекта е да се реализират безплатни профилактични  прегледи за  рак на гърдата на жени, които живеят в малки общини и отдалечени населени места и поради това имат затруднен достъп до специализирана медицинска помощ. Преобладаващата част от това население живее в крайна бедност, поради което планирането на прегледи и изследвания, свързани с пътуване на значителни разстояния е практически невъзможно.

Кампанията цели не само да се извършат безплатни прегледи, но и да се създадат нагласи у жените, че болестта е лечима, стига те самите да са активни в самонаблюдението и при най-малкото съмнение да търсят лекарска помощ.

Заболяването се среща най-често сред жените на възраст между 45 и 70 годишна възраст, но останахме шокирани, когато в едно от населените места, лекарите откриха рак при 18 годишно момиче. Ето защо, макар прегледите да са насочени преимуществено към жени на възраст между 45 и 70 години, всички които желаят могат да бъдат прегледани.

През последните три години, благодарение на подкрепата на Райфайзенбанк и на частни дарители, са прегледани над 8 000 жени от над 45 различни общини в България, като сред тях са: Брезник, Годеч, Чупрене, Криводол, Кочериново, Трекляно, Неделино, Вълчи дол, Приморско, Кричим, Опан, Крушари, Ардино, Крумовград, Мирково, Чавдар, Опан, Маждарово и други. Над 100 жени са диагностицирани с карциноми или са насочени за биопсия.

Прегледите се състоят в клинично, ехографско и мамографско изследване. Ехографското изследване се извършва с ехограф, дарен на ЦЗПЗ от Фондация «Моята млада България». Извършват се от специалисти мамолози, сред които е д-р Младен Младенов от Първа АГ болница «Св. София» - гр. София. Мамографското изследване се осъществява от специализиран екип, с дарения ни от Ротари Интернешанъл -  клуб София, подвижен мамограф.  Важно е да се подчертае, че ако бъдат регистрирани случаи на заболели жени, те веднага ще бъдат пренасочвани за лечение в университетските болници в столицата, заобикаляйки всички бюрократични процедури на здравната ни система.

Разчитаме на съдействието на общинските власти, които осигуряват подходящо помещение, разгласяване сред населението и предварително записване на всички желаещи.

Подкрепата на  Райфайзенбанк и дарителската кампания на банката, подкрепата на служителите на банката и подкрепата на гражданите е подкрепа на живота.

Избери, за да помогнеш!