Проекти по лична инициатива


Кампания 2013:
С децата в клубчето

Фондация ДечицаФондация “ДЕЧИЦА” вече трета година работи с децата от две институции в София. "Най-важният урок беше, че това, от което наистина имат нужда децата, е любов. Затова се опитахме да им я дадем - като ги срещнахме с над 30 ентусиазирани, прекрасни и мотивирани млади доброволци, които работят с тях всяка седмица и им помагат в училище и извън него. Децата и доброволците правят нещата, които всеки прави в семейството си - рисуват заедно, споделят впечатления, играят, задават въпроси и научават нови неща. Всичко това се случва в нашето клубче - помещение, което наехме в непосредствена близост до дом “Славейков” и където всеки ден работим с децата. През седмицата им помагаме в училище, като им организираме занималня, а в уикендите наблягаме на емоционалното общуване и заедно обсъждаме трудни и важни теми- семейството, кражбата, страха и т.н. В работата ни участват и различни специалисти- логопеди, музикални педагози, психолози, учители по английски и футбол…

Голямата ни цел е да бъдем близо до децата и да се превърнем в техни истински приятели, за да можем да им бъдем полезни, когато пораснат и сами създадат свои семейства."

"С децата в клубчето" е насочен към децата от ДДЛРГ "П.Славейков". Децата са 25 и са на възраст между 7 и 12 години.

"В началото на 2013 ние наехме двустаен апартамент в непосредствена близост до дома, за да можем да работим с децата всеки ден. Този апартамент, в който се случва всичко, кръстихме с много любов “клубчето”. Вече трета година ние присъстваме в живота на децата изключително активно, защото мислим, че така сме им максимално полезни. Ние- това е голяма група от доброволци ( над 20 човека), които милеем и обичаме децата, опитваме се да се усъвършенстваме и постоянно да подобряваме работата си с тях.

През седмицата им помагаме в училище, като заедно решаваме задачи, пишем диктовки, четем и рисуваме. Това е незаменима помощ за децата, тъй като те посещават масово училище, където не може да им се обърне персонално внимание- и така те изостават значително в сравнение с техните връстници. В събота и неделя работим върху емоциите и социализацията им- говорим за семейството, за страховете ни, за кражбата, за всичко, което ни вълнува и интересува. Освен с доброволци, дечицата в клубчето работят и със специалисти- психолози, логопеди, учител по английски език. Това е важна част от общата ни работа, защото малчуганите се чувстват щастливи, когато говорят правилно и разбират чужда реч. Клубчето е мястото, където децата срещат нови хора- например нашите приятели от Софийски планински клуб. С тези “батковци” ние започнахме да изкачваме различни върхове в България, но преди всеки нов поход имаме среща в “клубчето”, където децата разглеждат снимки на новото предизвикателство и се мотивират и вдъхновяват.

В клубчето децата се посещават всяка събота от професионални фотографи, които ги учат как да правят интересни снимки и как се кадрира. Там също и готвим- традиционни български гозби, коледни сладки, месим, точим, режем салати и овкусяваме с различни сосове. Пространството околко клубчето- нашата градинка- също е много важна. Заедно с децата ние редовно събираме боклуците и разчистваме- за да ни бъде по-хубаво и уютно. Тези и най- различни други неща се правят в нашето любимо клубче. То е нашият оазис и най-любимо място и на децата, и на нас!"

Избери, за да помогнеш!