Здравни проекти


Кампания 2013:
Българската Коледа 2013

Администрация на Президента на Република България"Българската Коледа” е благотворителна инициатива на Президента на Република България. Мисията и целите на „Българската Коледа” са да насърчава дарителството в страната, да спомага за решаването на значими за обществото проблеми, отнасящи се до здравето на децата, и да подпомага конкретни деца за осъществяване на скъпоструващо лечение и рехабилитация.

Съорганизаторите и медийните партньори на инициативата имат амбицията тя да е максимално прозрачна, обществено отговорна и ефективна в преследване на целите, които си е поставила.

Болниците и децата, чието лечение се подпомага от “Българската Коледа”, се определят съвместно от Експертен съвет на „Българската Коледа“, който включва Българската педиатрична асоциация, Асоциацията по неонатология, Националния консултант по детски болести, представители на неправителствения сектор, пациентски организации, Център „Фонд за лечение на деца” и организаторите на благотворителната инициатива.  

http://www.bgkoleda.bg/

Фокусът на “Българската Коледа”, кампания 2013-2014 г., ще бъде „За по-малко деца с увредено зрение и увреден слух“. В Университетската многопрофилна болница за активно лечение „Царица Йоанна - ИСУЛ“ в София президентът Росен Плевнелиев даде официално началото на единадесетото издание на благотворителна инициатива.

Все повече деца страдат от различни очни заболявания, а намалението на слуха е едно от най-често срещаните вродени заболявания или ранно придобити увреждания, подчерта държавният глава. Голяма част от тези заболявания могат да бъдат излекувани, ако се диагностицират навреме, допълни президентът и изрази съжаление, че в момента много малко деца имат възможност да бъдат диагностицирани и лекувани навреме, най-вече заради отсъствието на високоспециализирана медицинска апаратура.

Целта на „Българската Коледа“ през следващата година е да осигури високотехнологична апаратура в университетските и областните болници в страната. “В детските отделения на областните болници липсват апарати за ранна диагностика и лечение за тези заболявания и нашата цел е децата в цялата страна да получат навременна и адекватна помощ и да могат да се лекуват в България”, каза Росен Плевнелиев.

Досегашната кампания на „Българската Коледа“ бе с поставен фокус - рехабилитацията на децата с неврологични заболявания, и е помогнала за лечението на най-голям брой деца – 485. Благодарение на инициативата са обновени десет рехабилитационни центъра - в София, в Момин проход, Пловдив, Плевен, Котел, Бургас. Закупени са и уникални за страната ни медицински уреди за рехабилитация.

Благотворителната инициатива на Президента на Република България „Българската Коледа” е част от дарителската инициатива на Райфайзенбанк от 2009 година.

Избери, за да помогнеш!