Социални проекти


Кампания 2013:
Проект "Майчина прегръдка" - да помогнем на новородени с увреждания да останат в семейството си

Фондация "За нашите деца"Фондация „За Нашите Деца” е наследник на британската детска правозащитна организация „Всяко Дете” и от 1992 г. работи в България, като предоставя професионални социални услуги за най-уязвимите деца в ранна възраст чрез насърчаване на постоянните, сигурни и развиващи семейни отношения.

В своята дългогодишна история фондацията е специализирана в създаване и управление на Центрове за обществена подкрепа; управление на приемна грижа; управление на процеса на замяна на домове за малки деца с грижа и услуги в общността; услуги за подкрепа на семейства на осиновители, роднини и близки/ алтернативни семейства; сътрудничество с представители на корпоративния сектор в полза на деца в риск и за реализирането на високо ефективни проекти.

Източник: http://detebg.org/

С  проектa искаме да помогнем поне на 20 деца с увреждания да останат в семействата си, както и да създадем Стая за майката и бебето в родилен дом в София.

В България живеят над 2030 деца с увреждания, приковани в специализирани институции, а хиляди други биват отглеждани вкъщи. В София и Пловдив всеки месец между 4 и 5 деца се раждат с увреждания. Повечето от тях се настаняват в институции, защото родителите им се страхуват, защото няма кой да им подаде ръка и да им каже: "Вие ще се справите и ние ще сме там, за да ви помогнем!". Съдбата на някои от тези деца и семейства може да бъде променена с ваша подкрепа. Ние ще помогнем на поне 20 деца с увреждания и затруднения в развитието си да останат със своето семейство и да не попаднат в изолацията на социалните домове. Екип на фондацията от здравни специалисти и социални работници ще осигури необходимите грижи за децата в собствените им домове и ще обучи родителите как сами да провеждат рехабилитация и упражнения, които да развиват потенциала на детето. Така родителите не само ще разберат по-добре нуждите на своето дете, но и ще се гордеят с всяко едно постижение - първата крачка, първата думичка, първата рисунка. Проектът ще помогне и финансово на семействата, за да могат да осигурят на децата си необходимите медикаменти, специализирани пособия, бебешка козметика и др.

За повечето майки, първите дни след раждането на тяхното дете са изпълнени с прекрасни моменти, дълго чакана близост и мечти за щастливите дни, които предстоят. За някои жени обаче, тези дни са прекарани в страх и несигурност - ще се справят ли с отглеждането на своето дете, ще имат ли нужната подкрепа, ще бъдат ли добри родители. Много често именно тези страхове карат майките да изоставят своите деца и да повярват, че за тях е по-добре да бъдат оставени на грижата на държавата и отгледани в социалните институции.

Вярваме, че тези майки имат нужда от нашата подкрепа и от специално място, максимално близко до уюта и топлотата на собствения дом, в което да останат насаме със своето бебе, за да го прегърнат за първи път и опознаят. Ето защо искаме да създадем и Стая за майката и бебето в родилно отделение, която да бъде онова специално място, което да предостави убежище и възможност за усамотение на майката и нейното дете. Тази стая позволява на социалните работници да се докоснат до най-съкровените тайни на майката, да изслушат нейните тревоги и страхове, да й докажат, че не е сама и че ще получи необходимата подкрепа, за да бъде родителя, от който нейното дете се нуждае. В стаята майката може да прекара най-ценните часове заедно със своето бебе - да го преоблече, да го накърми, да го приспи. Често пъти именно тези моменти отключват майчината обич и жените вземат решението да не изоставят своето бебе, а да го отгледат с обич и грижи.

Стаята за майката и бебето позволява на социалните работници и лекарите да бъдат близо и до родителите, които се сблъскват с новината, че тяхното дете има увреждане или ще се нуждае от по-специфични грижи. В нея далеч от погледите и нежеланото присъствие на другите родители, те научават за подкрепата, която могат да получат, за това как да преодолеят трудностите и как да помогнат на детето си да се развива. Тези разговори са изключително ценни и важни за родителите, които често пъти са объркани, оставени без яснота и информация за здравето на своето дете и не знаят дали ще могат да му осигурят всичко, от което се нуждае.

Избери, за да помогнеш!