Здравни проекти


Кампания 2013:
Програма "Артон" за изкуство и душевно възстановяване на пациенти с онкологични заболявания

Фондация "Артон България""В Клиника по детска хематология и онкология и в Клиника по медицинска онкология, в град Варна се провежда програма за изкуство, която цели пациентите от всички възрасти да усещат спокойствието, радостта, ритъма и вкуса на живота въпреки болестта.

Искаме да покажем и разкажем на всеки, който се интересува, една вълшебна приказка, която няма край. Приказка за специалните хора, които идват при нас с големите надежди да ни пробудят, да отворят сърцата ни, да погъделичкат душите ни. Ще ги познаете по очите, и по изпитанията, нагърбили се да носят. Те гледат открито и смело, сякаш предизвикват да ги забележиш. Обичат дълбоко и вярват до последно, че доброто винаги побеждава. Търсят и намират начин да преобърнат живота на всеки, до когото се докоснат, защото учат, че през болката човек открива най-голямата любов!

Ако пуснеш в живота си специалните хора, вече няма да си същият. Ако имаш смелост да поемеш частица от тяхната сила и вяра, че всичко е възможно, значи те са успели. Защото въпреки малкия си ръст, чипи нослета, смешния говор, те искат да ти подадат ръка, за да влезеш с тях в бедата, и да се усмихнеш, докато Излизаш. Ще подадеш ли ти ръка……..?"

Източник: https://www.facebook.com/ARTON2012/info

Фондация „АРТОН България”  има мисия да подкрепя и подпомага  възстановяването на пациентите с онкологични заболявания от всички възрасти.  Да създава центрове и програми за изкуство и душевно здраве в болнични и извън болнични бази. Eкипът на фондацията създава първата за България болнична програма „ARTON“ за изкуство и възстановяване на пациенти с онкологични заболявания. Провеждането на програмата започва първо в  Клиника по детска хематология и онкология, Университетска болница „Св.Марина“ – Варна, а от март 2013 г. се разширява и в Клиника по медицинска онкология към същата болница, в подкрепа на пациенти над 18 години с онкологични заболявания.

Програма „АРТОН“ представлява структурирана схема на паралелно поднесени на пациента арт терапия с външни творци и психотерапия с клиничен психолог.

В Клиника по детска хематология и онкология – Варна, всеки ден от седмицата, включително събота и неделя, различен творец в определени два часа работи с пациентите, в група и индивидуално.  Програма „АРТОН“ ангажира пациентите в график от различни творчески сесии. Творците наети по програмата водят арт сесии с пациентите в група, а също така и в индивидуалните условия на болничната стая, когато пациентът не е в състояние да присъства в групата. Арт сесиите са обособени по теми в област „Музика“, „Декорация и пластика“ и „Изобразително изкуство“.

Целите на Фондация „АРТОН  България” са насочени към развитие на програми „АРТОН” за изкуство в болнични условия на пациенти с онкологични и хронични кръвни заболявания и за разкриване на центрове за възстановяване в извънболнична екологично чиста среда.

Дарителската кампания е форма на човешка съпричастност и подкрепа в името на това да сме ЗАЕДНО винаги и навсякъде. Да доказваме всеки ден и с най-малък жест, че всеки от нас е безценен именно, защото е част от общото!

Избери, за да помогнеш!