Здравни проекти


Кампания 2013:
Създаване на рехабилитационен център за хора с множествена склероза

Асоциация на хората с множествена склероза“Асоциацията на хората с множествена склероза е създадена през пролетта на 2013 г. Направихме я шестима пациенти с МС и две медицински сестри от неврологията на Александровска болница и от ИСУЛ, които работят към МС кабинетите на медицинските заведения.

Успяхме да подготвим цялата необходима информация за МС и всичко, свързано с живота с МС у нас и зад граница и да създадем сайта – www.mshora.bg, който редовно поддържаме с новини и полезна информация за пациентите и техните близки."

Източник: http://www.mshora.bg/

Множествената склероза (МС) е заболяване, което засяга хора на възраст между 20 и 40 години. Това са близо 5000 млади хора, които градят планове за бъдеще, семейство и кариера. За съжаление освен млади хора, заболяването със „100 лица“, както наричат множествената склероза, все по-често засяга и деца. Всяко година болните с МС се увеличават с 80 млади хора.

Множествената склероза не променя продължителността на живот на пациентите – тя влияе върху неговото  качество. За момента лечение няма. Развитието на болестта обаче може да бъде забавено с подходящо лечение и рехабилитация. Комбинацията от двете дава възможност на пациентите да се отдалечат от ползването на инвалидна количка.

Лечението на МС се покрива изцяло от държавата, но рехабилитацията по клинични пътеки е крайно недостатъчна. Дори на територията на град София липсва специализиран рехабилитационен център за хората с МС.

Целта на „АСОЦИАЦИЯ НА ХОРАТА С МНОЖЕСТВЕНА СКЛЕРОЗА” – неправителствена организация, която е създадена от пациенти с диагноза множествена склероза, е да се създаде рехабилитационен център на територията на най-голямата специализирана болница по неврология в България, МБАЛНП „Св. Наум“.

Това е единственото място в България, в който се лекуват всички българчета с тази диагноза. В момента в болница „Св. Наум“ се лекуват 20 малки пациенти с МС, като всяка година поне 3 дечица научават, че са диагностицирани с МС.

Целта на дарителската кампания е да бъдат събрани достатъчно средства за създаването на така необходимия рехабилитационен център, който ще помогне за осигуряване на възможности за активен живот на хората с МС.

Избери, за да помогнеш!