Здравни проекти


Кампания 2013:
Осъществяване на профилактичен скрининг на рака на млечната жлеза

Сдружение "Център за защита правата в здравеопазването"Сдружение „Център за защита правата в здравеопазването“ (ЦЗПЗ) е регистрирано през 2007 г. като организация в обществена полза. Защитата на правата в здравеопазването се отнася до правата на гражданите, правата на пациентите, правата на здравноосигурените лица, правата на лекарите и медицинския персонал, правата на юридически лица – лечебни и здравни заведения. Защитата на права в здравеопазването включва по-добра информираност, по-добри регламенти, действия при вече нарушени индивидуални или колективни права. Крайната цел на Центърът за защита правата в здравеопазването е да постигне по-добро здравеопазване на основата на защитените права. В изпълнение на тази цел, ЦЗПЗ предоставя информация и консултации, изготвя анализи, прави предложения и препоръки и осигурява представителство пред административни и съдебни органи.

Източник: http://www.czpz.org/

Ракът на гърдата е най-честото онкологично заболяване при жените. Всяка година над 4000 българки чуват тази диагноза, която дори и при съвременните методи на лечение е смъртоносна, ако не се открие в началните стадии.

Кампанията цели не само да се извършат безплатни прегледи, но и да се създадат нагласи у жените, че болестта е лечима, стига те самите да са активни в самонаблюдението и при най-малкото съмнение да търсят лекарска помощ.

Заболяването се среща най-често сред жените на възраст между 40 и 60 годишна възраст, но останахме шокирани, когато в едно от населените места, лекарите откриха рак при 18 годишно момиче. Ето защо, макар прегледите да са насочени преимуществено към жени на възраст между 40 и 60 години, всички които желаят могат да бъдат прегледани. 

Много жени в селата и малките градове, са силно затруднени да отидат на лекар – специалист, поради бедност и отдалеченост от големите болници. През последната година, благодарение на подкрепата на Райфайзен банк бяха проведени такива прегледи в общините Ардино, Крумовград, Копривщица, Чипровци, Рила, Брусарци, Чавдар, Мирково, както и в дома за жени с психични заболявания в Лакатник.

Прегледите се извършват от лекари специалисти от университетските болници в София. Всяка жена с рак или съмнение за такъв се приема веднага за диагностично уточнение и лечение в специализирана болница, като по този начин се прескача сложната административна стълбица на здравната система.

Скринингът включва клиничен и ехографски преглед. Разчитаме на съдействието на общинските власти, които осигуряват подходящо помещение, разгласяване сред населението и предварително записване на всички желаещи.

През 2013 година се надяваме в кампанията да можем да включим и изследване с подвижен мамограф, с което да повишим прецизността на диагностиката. 

Подкрепата на Райфайзен банк, подкрепата на служителите на банката и подкрепата на гражданите е подкрепа на живота.

Избери, за да помогнеш!