Култура и образование


Кампания 2012:
"Спортувам, значи съществувам"

Обединен спортен клуб на сляпо-глухите "Вихър" - ВарнаОбединен спортен клуб на сляпо-глухите "Вихър" – Варна

Обединен спортен клуб на сляпо-глухите "Вихър" в град Варна е основан като част от дружеството на сляпо-глухите. Към спортния клуб са изградени отбори по шахмат, отбор по лека атлетика и отбор по общофизически дисциплини.
Спортен клуб „Вихър” има 28 редовно членуващи хора с двойни, зрителни и слухови увреждания, които се изявяват активно в спортните дейности на клуба. През годините отборите и индивидуалните състезатели на клуба участват в множество състезания от регионален, национален и международен мащаб и завоюваха много спортни трофеи. Спортисти на клуба имат спечелени над 150 златни, сребърни и бронзови медала, 15 купи, много грамоти и отличия по спортните дисциплини лека атлетика и канадска борба за хора с увреждания и др.

Поради обективни причини, като физическото състояние и финансовите възможности, хората с увреждания водят застоял начин на живот, причиняващ обездвижване, повишена заболеваемост и социално изключване. Водени от идеята да се подпомогнат хората с увреждания за активни занимания със спорт, група ентусиасти със зрителни увреждания основаха на 20.10.2004 година Обединен спортен клуб на сляпо-глухите „Вихър” Варна. Спортен клуб „Вихър” сега има 28 редовно членуващи хора с двойни, зрителни и слухови увреждания, които се изявяват активно в спортните дейности на клуба. През годините отборите и индивидуалните състезатели на клуба участваха в множество състезания от регионален, национален и международен мащаб и завоюваха много спортни трофеи. Нашите спортисти имат спечелени над 150 златни, сребърни и бронзови медала, 15 купи, много грамоти и отличия по спортните дисциплини лека атлетика и канадска борба за хора с увреждания и др.
Проектът е насочен към хора с двойни зрителни и слухови увреждания, на които да се помогне да спортуват. Хората със зрителни и слухови увреждания са рискова група, те се нуждаят от чужда помощ и подкрепа за ефективно и безопасно упражняване на спортните дейности. Под ръководството на треньор-консултант и с помощта на асистенти-придружители, хората с увреждания ще могат по предварителен график да спортуват във фитнес зала, оборудвана със спортни уреди подходящи за ползване от хора с увреждания.
От активни и мотивирани хора с двойни, зрителни и слухови увреждания,ще се сформират отбори по канадска борба – жени и мъже, спортна табла и шах. Състезателите ще се тренират и подготвят за състезания.
В рамките на проекта отборите по канадска борба ще вземат участие в турнири за хора със специфични потребности „Воля за победа”. Екипът на ОСКСГ „Вихър” ще организира турнир по канадска борба, шах и спортна табла. За участие в турнира ще бъдат поканени спортисти от спортен клуб „Вихър” Варна, Спортен клуб „Марица” – гр. Пловдив, Спортен клуб „Устрем” – гр. Добрич, спортен клуб „Родопи” – гр. Кърджали и Спортен клуб „Аугуста” – гр.Стара Загора. Предвиждаме турнирът да се състои в рамките на два дни.
Състезанията по шах, спортна табла и канадска борба ще се проведат във спортна зала и фитнес салона на територията на дома на културата на слепите Варна. На участниците в състезанията ще се осигурят транспорт, нощувки, храна и напитки. За победителите са предвидени купи, грамоти, медали и предметни награди. Спортен клуб „Вихър” ще участва на Държавното първенство по канадска борба с цел спечелване на квота за участие в Европейско и Световно първенство.

Избери, за да помогнеш!