Здравни проекти


Кампания 2012:
Безплатни прегледи, диагностика, изследвания и лечение за пациенти с бъбречно-каменна болест

Сдружение на пациентите с бъбречно-каменна болестСдружение на пациентите с бъбречно-каменна болест

Сдружението на пациентите с бъбречно-каменна болест е неправителствено сдружение, чиято цел е да предоставя на всички хора достъпна информация за заболяването, да съдейства за лечението и дългосрочното му повлияване и за намаляване риска от образуването на нови камъни и съпътсващите усложнения. Ако заболяването бъде открито навреме, бъде поставена правилната диагноза и започнато адекватно лечение, бъбречно-каменната болест е лечима. Основен проблем в България е липсата на адекватна диагностика и установяване на причината за заболяването. Целта на проекта на Сдружението на пациентите с бъбречно-каменна болест е успешната и навременна диагностика, установяване на метаболитната причина за бъбречно-каменната болест и адекватно лечение на заболяването, коeто може да се осъществи чрез прегледи от обучени лекари в различни градове от страната.

България е ендемичен район за бъбречно-каменната болест със значително по-висока честота на заболяването от средната за Европа. Всяка година най-малко 40 хил. души образуват бъбречен камък – това е повече от броя на инфарктите и инсултите за година, взети заедно!
Последствията от липсата на правилна диагностика и лечение на бъбречно-каменната болест могат да бъдат животозастрашаващи – хидронефроза (запушване на бъбреците), пиелонефрит, бъбречна недостатъчност и дори загуба на бъбрек.
Ако заболяването бъде открито навреме и бъде започнато адекватно лечение, бъбречно-каменната болест е лечима.
Една от основните цели на Сдружението е да се обучат повече лекари, които да диагностицират метаболитната причина за бъбречно-каменната болест и да назначават правилното лечение. Всеки месец Сдружението ще организира безплатни прегледи, изследвания и лечение в различен град от страната за 50 пациента с бъбречно-каменната болест.
Сдружение на пациентите с бъбречно-каменна болест до момента е провело няколко успешни профилактични кампании – в Александровска болница, в Пета градска болница и др., в резултат на които са диагностицирани и лекувани пациенти с бъбречно-каменната болест, тежки бактериални инфекции и дори тумори на бъбрека. Съпричастни на каузата на Сдружението са уважавани лекари в областта на урологията и нефрологията.
Чрез безплатните прегледи се дава шанс на хората с бъбречно-каменна болест да получат световно утвърдена, съвременна метаболитна диагностика, адекватно лечение и профилактика на болестта.
За една година Сдружение на пациентите с бъбречно-каменна болест очаква да финансира прегледите, изследванията и лечението на 600 човека, за което ще са необходими поне 45 000 лв.
Избери, за да помогнеш!