Проекти по лична инициатива


Кампания 2011:
За децата в Смолян - плуване за здраве

Спортен клуб по плуване-СмолянПредставяме на Вашето внимание инициатива, която цели да осигури възможност на децата в Смолян да плуват и да помогне за възраждане на славата на град Смолян в плувните спортове чрез подобряване на условията в единствения басейн в града.

Басейнът се намира в сградата на СОУ „Отец Паисий” и само там е възможно целогодишно да се провежда подготовка на спортисти и състезания по водни спортове във всички възрастови групи. Тъй като училището има делегиран бюджет, но средствата по него са недостатъчни, децата от няколко години плуват и се къпят на душовете с ледена вода. Това затруднява и тренировките на талантливите деца-спортисти, което се отразява на мотивацията им за ежедневни тренировки, от една страна, а от друга, ограничава възможностите на родителите в града да възпитават у децата си полезни плувни умения.

Основна цел на инициативата е осигуряването на подкрепа за подобряване на условията и поддържане на постоянно топла вода в басейна и в системите за битова вода в училището чрез въвеждане на система за преобразуване на слънчевата енергия в топлинна. До момента в училището са реализирани мерки за енергийна ефективност и затова чрез инсталирането на такава система ще отпадне нуждата от подгряване на водата в плувния басейн. Освен ползата за плувците в дългосрочен план, инициативата допринася за минимизиране на вредното въздействие върху глобалния климат чрез редуциране на емисиите от парникови газове и подкрепя усилията за опазване на природата на Родопите.

Инициатори на настоящата идея са сдружение Спортен клуб по плуване гр. Смолян и сдружение „Проект Родопи”, подкрепени технически и финансово от община Смолян. Стойността на системата възлиза на 70 000 лв., като към момента инициаторите разполагат вече с 60 000 лв., както и с разработен проект за изпълнение на инвестиционната дейност.

Вярваме, че по този начин ще подкрепим пълноценното физическо и психическо развитие на децата на Смолян, ще допринесем за опазването на глобалната околна среда и ще дадем възможност на децата от града на първата българка-носителка на два олимпийски медала по плуване – Антоанета Стефанова, да се стремят да достигнат нейните върхове.

Избери, за да помогнеш!