Социални проекти


Кампания 2011:
Семеен комплект за онлайн безопасност

Национален център за безопасен интернет, Фондация “Приложни изследвания и комуникации”За родените през този век деца новите технологии не са новост, а естествена среда, в която растат, учат и играят. Още преди да навършат две години повечето малчугани вече имат онлайн присъствие чрез публикациите и коментарите на родителите си. Много от тях се научават да използват уеб браузър и компютърна мишка, преди да могат да плуват, карат колело или дори да връзват своите обувки без чужда помощ. Децата са очаровани от технологиите и това е естествено, така те придобиват ценни познания за живота в днешното информационно общество. В този смисъл изграждането на децата в пълноценни и отговорни жители на дигиталния свят е водещ приоритет в световен мащаб и се възприема като абсолютна необходимост за подготовката на лидерите на бъдещето.

За да подкрепи усилията на възпитатели, учители и родители в тази мисия, Националният център за безопасен Интернет при неправителствената Фондация „Приложни изследвания и комуникации“ разработва методики за обучение и кампании и материали, които популяризират позитивната, пълноценна и безопасна употреба на Интернет и мобилни технологии сред децата и младежите на България.

Семейният комплект за онлайн безопасност е разработен от Мрежата от европейски центрове за безопасен Интернет INSAFE и е насочен към деца в предучилищна възраст. В комплекта са включени практически задания, упражнения, материали за рисуване и оцветяване, златни правила за безопасност, семеен договор, ситуационни карти, стикери. Комплектът ще се разпространява сред родителите на деца от горните групи в детските градини, за които има много малко разработени материали за онлайн безопасност. Ще бъдат организирани срещи с родители в детските градини, където ще бъде направено кратко семейно обучение и ще бъдат раздадени комплектите.

Избери, за да помогнеш!