19.06.2013

Семинар за ранното детско развитие (Проект "Вълшебна стая", ББИА)

/www.lib.bg, 19.06.2013г./

На 14 юни 2013 г. в обучителната зала на ББИА се състоя еднодневен семинар на тема „Четене от самото начало: Библиотеките и ранното детско развитие“, организиран от Гьоте институт и  ББИА за целевите библиотеки по проект „Вълшебната стая“, подкрепен от кампанията на Райфайзенбанк „Избери, за да помогнеш“. За да могат най-пълноценно да използват дарените колекции от книжки за деца от 1 до 6 г., колегите се запознаха с национални програми в Германия и добри практики, които бяха представени за първи път в България на 7 май 2012 г. в Гьоте институт. Детският отдел на Столична библиотека разказа за Часа на приказката – дългогодишна традиция за насърчаване на ранната грамотност.

Колеги от Русе и Варна, обучени на миналогодишния семинар, представиха  на участниците поредица от интересни занимания и игри за деца, с които библиотеката ги въвлича в света на приказките и знанието. Демонстрирана бе работата РБ „Христо Смирненски“ – Хасково с немското „Пътуващо сандъче“ от книжки и игри, което библиотеките могат да заемат от Гьоте институт. ББИА заимства немския пример и подготви 4 пътуващи сандъчета с книжки на български език. При първото гостуване в село Труд децата му се наслаждаваха в библиотеката, парка, детската градина и дори в съседното село.     
Обменът на опит за работа с най-малките се оказа много ценен и вдъхновяващ. Затова участниците решиха да учредят секция към ББИА на библиотекари, работещи с деца.

Презентации от семинара можете да изтеглите от тук

Пълният текст на статията е достъпен ТУК