Инструменти
Здравни проекти

За топли ръце и ходила през зимата и през лятото

УМБАЛ Бургас

 

Феноменът на Рейно, познат още като Болестта на Рейно и Синдром на Рейно, е състояние на нарушена пропускливост на капилярите на пръстите на ръцете и ходилата. Проявява се с побеляване и посиняване на пръстите най-често при студова провокация. Тези оплаквания може да са проява на самостоятелно заболяване или да бъдат симптом на някои от така наречените Системни Заболявания на Съединителната Тъкан (СЗСТ) като Системен Лупус Еритематодес (СЛЕ) и Прогресираща Системна Склероза (ПССк).

Феноменът на Рейно най-често се проявява при млади жени в детеродна възраст и нарушава значително трудоспособността им и ежедневният им физически и емоционален комфорт. Ако заболяването не бъде навременно диагностицирано и адекватно лекувано може да доведе до трайна инвалидизация.

Основният начин за обективизация на състоянието на капилярите и уточняване на диагнозата е капиляроскопията – изследване, при което чрез микроскоп се наблюдават капилярите на пръстите на ръцете.
В Ревматологичното отделение на УМБАЛ Бургас имаме желанието и амбицията да осъвременим този начин на диагностика, чрез закупуването на иновативна дигитална капиляроскопска камера. Това ще даде възможност за съвременна, бърза и обективна диагностика на Феномена на Рейно с дигитален запис на самото изследване. Последното ще позволи сравнимост на резултатите с последващи изследвание, проследяване на ефекта от прилаганото лечение, натрупване на база данни, което във времето ще даде възможност за научна и статистическа обработка.

Пациентите от своя страна ще имат безплатен достъп до тази съвременна методика, което ще им даде възможност за обективно диагностично уточняване, назначаване на адекватно лечение и проследяване на резултатите от него. И всичко това ЗА ТОПЛИ РЪЦЕ И ХОДИЛА И ПРЕЗ ЗИМАТА, И ПРЕЗ ЛЯТОТО при пациентите с Феномена на Рейно.

Избери, за да помогнеш!

Дари сега

С дебитна или кредитна карта

лв.
  • Visa
  • Verified by Visa
  • MasterCard
  • MasterCard Secure Code
*

С Райфайзен ОНЛАЙН за клиенти на Райфайзенбанк

лв.

С банков превод

Получател/Титуляр: УМБАЛ Бургас

IBAN: BG25SOMB91301010002901

BIC: SOMBBGSF

При банка: Общинска банка

Основание за плащане: Избери, за да помогнеш

Истински истории

Пиша Ви за ръцете, които ме измъчват...

Здравейте докторе,

на 22 години съм и имам проблеми с пръстите на ръцете и краката – болки, промяна на цвят и ужасно щипане и парене. Отивам на личен лекар, неглежира оплакванията ми, защото изследванията там са добри и го отдават на психоемоционална ...

 

Медийни партньори

Партньори