Инструменти
Здравни проекти

Спри диабета навреме!

Александровска болница

 

Проектът планира провеждането на широкомащабен скрининг за хора с висок риск за развитие на захарен диабет тип 2 с цел превенция на заболяването, както и за хора с наличен, но недиагностициран до момента диабет, при които се цели започване на възможно най-ранно лечение за забавяне на развитието на диабетните усложнения.

В Клиниката по Ендокринология и болести на обмяната на УМБАЛ „Александровска" се диагностицират, лекуват и профилактират пациенти от цялата страна с всички заболявания от областта на общата ендокринология и обмяната на веществата. Независимо от общия ендокринологичен профил, върху някои особено социално значими заболявания се поставя акцент: затлъстяване, метаболитен синдром, захарен диабет, остеопороза и костни метаболитни заболявания, заболявания на щитовидната и половите жлези.

Клиниката работи с богата гама хормонални и специализирани изследвания и разполага с модерна апаратура, благодарение на която осъществява всички необходими биохимични изследвания, антропометрия и измерване на телесния състав, ултразвуково определяне на разпределението на мастната тъкан, доплер изследване на интима-медия дебелината на каротидните артерии, оценка на преддиабетни и диабетни усложнения, включително полуколичествени и количествени инструментални изследвания за диабетна невропатия, обучение на пациенти със захарен диабет и затлъстяване с оглед профилактика на захарния диабет тип 2.

Особено внимание се отделя на връзката на ендокринните и сърдечно-съдовите заболявания, които са водеща причина за смъртност в целия свят. Стремежът е всички неблагоприятни фактори, свързани с повишения сърдечно-съдов риск при захарен диабет, да бъдат комплексно лекувани – кръвната захар, липидните нарушения, хипертонията, затлъстяването и др.

Скрининговите изследвания ще се проведат в специално създадения и уникален за страната център за превенция на диабета в УМБАЛ „Александровска“, като предварително ще бъдат оповестени датите за неговото провеждане и записани пациентите по телефона от специално ангажирано за целта лице. Прегледите ще бъдат извършени от екипа на Клиниката по ендокринология.

Избери, за да помогнеш!


Дари сега

С дебитна или кредитна карта

лв.
  • Visa
  • Verified by Visa
  • MasterCard
  • MasterCard Secure Code
*

С Райфайзен ОНЛАЙН за клиенти на Райфайзенбанк

лв.

С банков превод

Получател/Титуляр: УМБАЛ "Александровска"

IBAN: BG54TTBB94001526873019

BIC: TTBBBGSF

При банка: Сосиете Женерал Експресбанк

Основание за плащане: Избери, за да помогнеш

Истински истории

Това е историята на един мъж на 55 години, който обичаше работата си повече от всичко, дори от себе си

Той постъпи в интензивното кардиологично звено на една от големите болници в София с миокарден инфаркт преди 8 години. Кардиолозите реагираха тогава мълниеносно и спасиха живота му. После му дадоха препоръки, които той не успяваше да спазва, защото тов...

 

Медийни партньори

Партньори