Инструменти
Здравни проекти

Предотврати преждевременното раждане

САГБАЛ Шейново - София

 

Пренаталната диагностика е пряко свързана с откриването на възможни рискове на бременността – както за майката, така и за детето. Тя е от изключително значение при медико-генетичното консултиране, тъй като дава възможност още по време на бременността да се диагностицират много сериозни генетични нарушения и аномалии. Пренаталната диагностика се осъществява с различни методи на изследване по време на първия и втория триместър на бременността, сред които: биохимичен скрининг, амниоцентеза, биопсия на хорионни въси, кордоцентеза и фетална морфология.

Проектът цели в болница Шейново да бъде изграден Център за пренатална диагностика и профилактика на преждевременното раждане, за да бъдат покрити следните изследвания, с цел навременно установяване на аномалии и предотвратяване на преждевременното раждане:

  • Първи биохимичен скрининг – изследването се провежда в интервала между 11 и 13 + 6 г.с. Най-подходящ срок за извършването му е 12 г.с., когато плодът е с достатъчно големи размери, позволяващи подробен оглед с ехограф. Чрез този скрининиг в 90% от случаите се открива синдром на Даун (тризомия на 21-ва хромозома);
  • Втори биохимичен скрининг – изследването се провежда през 14-19 + 3 г.с. Открива хромозомни аномалии до 80 % от случаите. При ултразвуковото изследване, освен нухалната транслуценция, носната кост и дължината на плода, се измерват множество други параметри – обиколка на главата, дължина на бедрената и раменната кост, диаметри на главата. От биохимичното изследване се определят стойностите на алфа-фетопротеин, неконюгиран естриол и човешки хорионгонадотропин;
  • Скринингово изследване – скринингът се състои от две части – преглед с ехограф и лабораторно изследване (определяне на стойностите на хормони в периферната кръв на бъдещата майката). Важно при първото ултразвуковото изследване е условието плодът да е достигнал определена дължина от 41 до 79 мм. Това е необходимо, за да бъде изчислен правилно статистическият риск от хромозомна аномалия. Биохимичното изследване включва определянето на стойности на хормони в кръвта на бъдещата майка. Някои биохимични вещества променят серумната си концентрация по характерен начин, ако плодът е със синдром на Даун. В първия скрининг се изследват количествата на човешкия хорионгонадотропен хормон (HCG) и протеин А, отделен от плацентата (PAPP-A).

На базата на проведените изследвания – ултразвуков преглед и лабораторно изследване, за всяка жена може да се изчисли възрастово-специфичен риск, който има отношение към риска за хромозомни аномалии при детето. Това се извършва чрез специална софтуерна програма и обучен за това лекар. Комбинирането на всички резултати от изследванията дават възможност за установяване на хромозомни аномалии до 95 % от случаите. При индивидуален риск 1:250 вероятността за раждане на дете с хромозомни аномалии е висок. Този резултат налага провеждането на инвазивно изследване – амниоцентеза или хорион биопсия, което поставя диагноза за абнормно развитие с почти 100% сигурност.

Избери, за да помогнеш!

Дари сега

С дебитна или кредитна карта

лв.
  • Visa
  • Verified by Visa
  • MasterCard
  • MasterCard Secure Code
*

С Райфайзен ОНЛАЙН за клиенти на Райфайзенбанк

лв.

С банков превод

Получател/Титуляр: САГБАЛ ШЕЙНОВО

IBAN: BG27SOMB91301027523102

BIC: SOMBBGSF

При банка: Общинска банка

Основание за плащане: Избери, за да помогнеш

С дарителски SMS

Дарете чрез SMS с текст DMS RAJDANE на кратък номер 17 777 за всички мобилни оператори.

• За абонати по договор с Telenor, Vivacom и A1 цената на 1 sms е 1 лв.
• За потребители на предплатени услуги на мобилните оператори цената на 1 sms е 1,20 лв. с ДДС.

 

Медийни партньори

Партньори