Инструменти
Здравни проекти

Остани буден на пътя

Българско дружество по обструктивна сънна апнея и хъркане

 

Сънната апнея представлява отпускане на мускулатурата на горните дихателни пътища по време на сън, вследствие на което се затруднява дишането. Милиони хора по света страдат от хъркане, но това на пръв поглед нормално и безобидно състояние може да има много неприятни последствия и нежелани промени в организма.

Сънната апнея води до спиране на дишането от порядъка на няколко пъти за час и с продължителност стигаща от 10 секудни до повече от минута. Това е потенциално опасно състояние – променя се насищането на кръвта с кислород, от което следват редица други изменения. Най-често срещаните симптоми са: увеличена дневна сънливост и заспиване по време на обичайни дейности (вкл. опасност от заспиване при шофиране, работа с машини и др.), сутрешно главоболие, чувство на умора и отпадналост, нарушение на концентрацията, тревожност, повишаване на телесното тегло, депресия.

Ако се остави без лечение, сънната апнея може да допринесе за влошаването на състояния като високо кръвно налягане, редица сърдечни заболявания, пулмонална хипертензия, инсулт и други. Много често фаталните пътни катастрофи са следствие на заболяването, тъй като шофьорите изпадат в състояние на „дремливост“.

Острата сънна апнея е напълно лечимо заболяване, но за да се диагностицира, е необходимо извършването на профилактичен скрининг. В България все още няма закон, който да задължава водачите на МПС да преминават този тип преглед.

Целта на дружеството е да бъде полезно на общество, като популяризира значимостта на заболяването и извърши безплатни профилактични прегледи в градовете Варна, Велико Търново, Шумен и Сливен (около 1000 активни водача на МПС). Провеждането на скрининга ще бъде поетапно през месец март (16 март е обявен за Световен ден на съня), със съдействието на филиалите на МУ-Варна, ДАИ и съответните общини.

Избери, за да помогнеш!

Дари сега

С дебитна или кредитна карта

лв.
  • Visa
  • Verified by Visa
  • MasterCard
  • MasterCard Secure Code
*

С Райфайзен ОНЛАЙН за клиенти на Райфайзенбанк

лв.

С банков превод

Получател/Титуляр: Дружество по сънна апнея

IBAN: BG59RZBB91551009745439

BIC: RZBBBGSF

При банка: Райфайзенбанк България

Основание за плащане: Избери, за да помогнеш

С дарителски SMS

Дарете чрез SMS с текст DMS OSA на кратък номер 17 777 за всички мобилни оператори.

• За абонати по договор с Telenor, Vivacom и A1 цената на 1 sms е 1 лв.
• За потребители на предплатени услуги на мобилните оператори цената на 1 sms е 1,20 лв. с ДДС.

 

Медийни партньори

Партньори