Инструменти
Здравни проекти

Онкологичен скрининг в малките населени места

Център за защита правата в здравеопазването

 

Ракът на гърдата е най-честото онкологично заболяване с най-висока смъртност. Той е лечим, но само ако се открие рано. Предпоставка за ранното му откриване е периодичното извършване на профилактични прегледи при специалист мамолог.

В пакета от услуги НЗОК е включила профилактични прегледи за рак на гърдата, които обаче са практически недостъпни за жените от малки общини и населени места, отдалечени от големите болници. Населението там обикновено живее в крайна бедност и в повечето случаи не може да си позволи дори транспортните разходи до лечебните заведения, където има специалисти и апаратура за профилактика на рака на гърдата.

От огромно значение за ранната диагностика е жените да имат знание не само за опасността от рак, но и да бъдат научени на самонаблюдение и самооценка.

Идеята на проекта е да се реализират безплатни профилактични прегледи за рак на гърдата на жени, които живеят в малки общини и отдалечени населени места и поради това имат затруднен достъп до специализирана медицинска помощ.

Прегледът е клиничен и ехографски, като се извършва от специалист–мамолог на всички желаещи жени от рисковата група. На всички съмнителни случаи след преценка на специалиста се извършва мамографско изследване с портативен мамограф, непосредствено след прегледа. Ако при изследването се констатира проблем, те се насочват незабавно за по-нататъшна диагностика и лечение.

Ракът на простата е вторият по честота рак при мъжете след този на белия дроб. Злокачественото заболяване е на челните позиции в класацията на болестите на силния пол. Страшното е, че няма симптоматика. Голям процент от пациентите със смущения в уринирането се притесняват да нямат рак, но това не е симптом за злокачествено заболяване, а по-скоро за доброкачественото увеличение. Ракът на простата е несимптоматичен, няма абсолютно никаква проява дълго време. Симптомите се появяват всъщност, когато се развият далечни метастази. Мъжете обаче са благословени, тъй като за ранното диагностициране помага туморният маркер PSA – специфичен за простата, а не за рак на простатата. Този маркер може да бъде повишен и в резултат на възпаление, на каране на колело, на продължително шофиране, на полов акт предишния ден. Увеличението на този туморен маркер обаче сочи, че нещо се случва с тази простата, и е изключително добър инструмент за диагностика. Не всяка повишена стойност на PSA означава рак, но тя предполага последващо проследяване в рамките на няколко месеца. Ако има тенденция за повишаване, тогава има допълнителни методи за изследване.

Има изключително добре изработени статистически модели, които показват че възрастта за започване на проследяването е 50 години. Изключително рядко се среща при по-млади мъже. Така че 50-ата годишнина е време за един мъж да започне да се вижда редовно, поне веднъж годишно, с уролог или най-малкото да включи в набора от своите профилактични изследвания изследването на туморния маркер PSA. И ако има някакво изменение, тогава да се срещне с уролог.

Затова нашата идея е да се проведе профилактика чрез PSA тест на мъже над 50 години, които живеят в малките общини и отдалечени населени места.

Избери, за да помогнеш!

Дари сега

С дебитна или кредитна карта

лв.
  • Visa
  • Verified by Visa
  • MasterCard
  • MasterCard Secure Code
*

С Райфайзен ОНЛАЙН за клиенти на Райфайзенбанк

лв.

С банков превод

Получател/Титуляр: ЦЗПЗ

IBAN: BG20RZBB91551002910260

BIC: RZBBBGSF

При банка: Райфайзенбанк България

Основание за плащане: Избери, за да помогнеш

С дарителски SMS

Дарете чрез SMS с текст DMS SKRINING на кратък номер 17 777 за всички мобилни оператори.

• За абонати по договор с Telenor, Vivacom и A1 цената на 1 sms е 1 лв.
• За потребители на предплатени услуги на мобилните оператори цената на 1 sms е 1,20 лв. с ДДС.

Истински истории

Казвам се Мария

Център за защита правата в здравеопазването от години извършва профилактичен скрининг за рак на гърдата в отдалечени населени места. За навременната помощ, която получава, разказва Мария.

Аз съм Мария. Прибрах се от Испания. Снаха ми ме заведе на проф...

Аз съм от Неделино

Център за защита правата в здравеопазването от години извършва профилактичен скрининг за рак на гърдата в отдалечение населени места. За нуждата от профилактика и добрите думи разкзава К. Асенова.

Аз съм от Неделино и отидох на преглед за рак на гърда...

Но имам шанс за живот

При прегледите направени в Никола Козлево се установи че имам голям карцином на гърдата.

 

Медийни партньори

Партньори