Инструменти
Здравни проекти

Онкологичен скрининг в малките населени места

Център за защита правата в здравеопазването

 

Ракът на гърдата е най-честото онкологично заболяване с най-висока смъртност. Той е лечим, но само ако се открие рано. Предпоставка за ранното му откриване е периодичното извършване на профилактични прегледи при специалист мамолог.

В пакета от услуги НЗОК е включила профилактични прегледи за рак на гърдата, които обаче са практически недостъпни за жените от малки общини и населени места, отдалечени от големите болници. Населението там обикновено живее в крайна бедност и в повечето случаи не може да си позволи дори транспортните разходи до лечебните заведения, където има специалисти и апаратура за профилактика на рака на гърдата.

От огромно значение за ранната диагностика е жените да имат знание не само за опасността от рак, но и да бъдат научени на самонаблюдение и самооценка.

Идеята на проекта е да се реализират безплатни профилактични прегледи за рак на гърдата на жени, които живеят в малки общини и отдалечени населени места и поради това имат затруднен достъп до специализирана медицинска помощ.

Прегледът е клиничен и ехографски, като се извършва от специалист–мамолог на всички желаещи жени от рисковата група. На всички съмнителни случаи след преценка на специалиста се извършва мамографско изследване с портативен мамограф, непосредствено след прегледа. Ако при изследването се констатира проблем, те се насочват незабавно за по-нататъшна диагностика и лечение.

Ракът на простата е вторият по честота рак при мъжете след този на белия дроб. Злокачественото заболяване е на челните позиции в класацията на болестите на силния пол. Страшното е, че няма симптоматика. Голям процент от пациентите със смущения в уринирането се притесняват да нямат рак, но това не е симптом за злокачествено заболяване, а по-скоро за доброкачественото увеличение. Ракът на простата е несимптоматичен, няма абсолютно никаква проява дълго време. Симптомите се появяват всъщност, когато се развият далечни метастази. Мъжете обаче са благословени, тъй като за ранното диагностициране помага туморният маркер PSA – специфичен за простата, а не за рак на простатата. Този маркер може да бъде повишен и в резултат на възпаление, на каране на колело, на продължително шофиране, на полов акт предишния ден. Увеличението на този туморен маркер обаче сочи, че нещо се случва с тази простата, и е изключително добър инструмент за диагностика. Не всяка повишена стойност на PSA означава рак, но тя предполага последващо проследяване в рамките на няколко месеца. Ако има тенденция за повишаване, тогава има допълнителни методи за изследване.

Има изключително добре изработени статистически модели, които показват че възрастта за започване на проследяването е 50 години. Изключително рядко се среща при по-млади мъже. Така че 50-ата годишнина е време за един мъж да започне да се вижда редовно, поне веднъж годишно, с уролог или най-малкото да включи в набора от своите профилактични изследвания изследването на туморния маркер PSA. И ако има някакво изменение, тогава да се срещне с уролог.

Затова нашата идея е да се проведе профилактика чрез PSA тест на мъже над 50 години, които живеят в малките общини и отдалечени населени места.

Избери, за да помогнеш!

Дари сега

С дебитна или кредитна карта

лв.
  • Visa
  • Verified by Visa
  • MasterCard
  • MasterCard Secure Code
*

С Райфайзен ОНЛАЙН за клиенти на Райфайзенбанк

лв.

С банков превод

Получател/Титуляр: ЦЗПЗ

IBAN: BG20RZBB91551002910260

BIC: RZBBBGSF

При банка: Райфайзенбанк България

Основание за плащане: Избери, за да помогнеш

С дарителски SMS

DMS SKRINING на кратък номер 17 777 за всички оператори

За абонати по договор с Telenor, Vivacom и A1 цената на 1 sms е 1 лв.
За потребители на предплатени услуги на мобилните оператори цената на 1 sms е 1,20 лв. с ДДС.

Истински истории

Казвам се Мария

31.10.2018 13:39

Център за защита правата в здравеопазването от години извършва профилактичен скрининг за рак на гърдата в отдалечени населени места. За навременната помощ, която получава, разказва Мария.

Аз съм Мария. Прибрах се от Испания. Снаха ми ме заведе на проф...

Аз съм от Неделино

31.10.2018 13:38

Център за защита правата в здравеопазването от години извършва профилактичен скрининг за рак на гърдата в отдалечение населени места. За нуждата от профилактика и добрите думи разкзава К. Асенова.

Аз съм от Неделино и отидох на преглед за рак на гърда...

Но имам шанс за живот

31.10.2018 11:55

При прегледите направени в Никола Козлево се установи че имам голям карцином на гърдата.

 

Медийни партньори

Партньори