Инструменти
Социални проекти

Вълшебен свят за деца и младежи с увреждания

Сдружение "АЛТЕРНАТИВА", гр. Сандански

 

Сдружение „Алтернатива“ дава възможност на децата и младежите с увреждания да се почувстват по-свободни, по-щастливи, по-самостоятелни, по-уверени, по-активни, по-значими, по-дружелюбни.
Участие в проекта ще вземат децата и младежи, които посещават Дневните центрове в Сандански, както и техните семейства, за да бъде стимулирана тяхната активност, инициативност и реално участие в работата с техните деца и близки. 

Проектът ще се реализира в два етапа. Първият се нарича „Вълшебна пролет“ и включва организиране на арт-ателиета за изработване на пролетни цветя и рисуване на коприна, великденска украса, изработване на костюми, аксесоари и декори за великденски празник. Инициативата включва деца и младежи с увреждания, социалните работници, родители, доброволци и др.

Вторият етап – „Планинско вълшебство“, ще позволи участието на децата в 5-дневен лагер в подножието на планините Рила, Пирин и Родопи, в региона на Разлог и Добринище. Лагерът ще включва дейности свързани с природата, приятелството и българските традиции, както и лечебна ваканция като отлична възможност за укрепването на организма за 50 деца, младежи, родители и специалисти от екипите на дневните центрове. Планирано е и посещение в конна база с цел провеждане на Хипотерапия за всички, тъй като ездата на коне има поне четири пъти по-благоприятен ефект от обикновения масаж или раздвижване при децата с увреждания.

При достатъчно финансиране ще бъде възможно организирането на акватерапия, посещение на занаятчийска работилница в региона и емоционално пътуване с теснолинейка от град Добринище до село Аврамови колиби, кратка разходка до близката гора и поляна за бране на билки.

Всички посочени дейности ще осигурят на децата и младежите, както и на техните семейства, излизане от стереотипния живот, емоционални преживявания, докосване до природата и традициите. 

Избери, за да помогнеш!

Дари сега

С дебитна или кредитна карта

лв.
  • Visa
  • Verified by Visa
  • MasterCard
  • MasterCard Secure Code
*

С Райфайзен ОНЛАЙН за клиенти на Райфайзенбанк

лв.

С банков превод

Получател/Титуляр: Сдружение "АЛТЕРНАТИВА"

IBAN: BG07SOMB91301064488901

BIC: SOMBBGSF

При банка: Общинска банка

Основание за плащане: Избери, за да помогнеш

Истински истории

Личната история на Б. С., разказана от социалния работник на Дневен център за деца и младежи с увреждания

Б. С. е младеж на 20 години. Роден е 1999 г. в семейство на майка българка и баща от ромски произход. Преди зачеването на Б. бащата е наркозависим, а майката е с нисък социален статус и упражняваща професия, която не се толерира от обществото. При ражд...

Личната история на Г. В., разказана от социалния работник на Дневен център за деца и младежи с увреждания

Г. В. е млада жена на 19 години. Родена 2000 г. в социално занемарено семейство с изключително лоши битови условия. Родителите се опитват да полагат грижи за бебето Г., но се изправят пред сериозни трудности. През 2007 г. постъпва първи клас в масово у...

Личната история на А. А., разказана от социалния работник на Дневен център за деца и младежи с увреждания

А. А. е момче на 22 години. Непосрествено след раждането му е установено, че детето е със Синдром на Даун. Когато биологичните му родители разбират това, вземат решение да бъде оставен за отглеждане в институция. Така през 2007 година се среща с бъдеща...

 

Медийни партньори

Партньори