Инструменти
Социални проекти

Психологическа подкрепа за деца с трудна съдба

Фондация "Център Отворена Врата"

 

Проектът ще подпомогне процеса на посредничество между родителите и техните деца с психична проблематика – разстройство на привързаността, хиперактивност, разстройства на социалното функциониране на детето, емоционално разстройство и др.

Фондацията подкрепя родителите в комуникацията и общуването им с децата за изграждането на нова родителска връзка в ситуации на раздяла между партньорите или при наличие на история на домашно насилие.
Раздялата в семейството е трудно и емоционално бреме за повечето хора и може да предизвика тъга, депресия, тревожност, гняв, вина, срам. Ситуацията е още по-трудна особено за децата, когато родителите са в конфликт и волно или неволно децата са използвани като „разменна монета” в този конфликт. Въпреки това, повечето родители искат най-доброто за децата си, независимо дали са заедно или поотделно. Много малко от тях биха поставили децата си умишлено в ситуация, в която те да са разкъсани да избират към кой родител да са лоялни. Често този конфликт е причина за развиване или задълбочаване на психична болест при децата.

За съжаление, за семействата с нарушени взаимоотношения липсва подходяща услуга и среда, която да е неутрална и да ги подкрепя при взимането на най-подходящите решения за децата и как да родителстват съвместно в бъдеще. 

Децата се чувстват сигурни и обгрижвани, когато родителите общуват и не ги ползват за предаване на послания в конфликта. Някои родители могат да провеждат разговори след раздяла доста лесно, за други това може да се окаже изключително трудна ситуация и да отнеме години, особено когато детето има психични проблеми. Някои родители намират за трудно да комуникират директно помежду си или има обективни причини, поради които тази комуникация не би била навременна, например при случаи на домашно насилие. Детските нужди се променят с възрастта и затова родителите трябва да планират как да са способни в бъдеще да седнат заедно и да говорят за това.

Основна дейност в настоящия проект е създаването на две подкрепящи групи за родители и за деца. В родителската група ще се обсъждат специфични въпроси свързани с родителския конфликт или домашно насилие и въпросът за приемане и справяне с поведенческите прояви при детето с психични проблеми. Семействата ще преминат през семейна и групова терапия. Групата на децата ще бъде формирана за справяне с характерни техни страхове от загуба, за намаляване на тревожността и емоционалните реакции, специфични за разстройството на привързаността.

Избери, за да помогнеш!

Дари сега

С дебитна или кредитна карта

лв.
  • Visa
  • Verified by Visa
  • MasterCard
  • MasterCard Secure Code
*

С Райфайзен ОНЛАЙН за клиенти на Райфайзенбанк

лв.

С банков превод

Получател/Титуляр: Фондация "Център Отворена Врата"

IBAN: BG10RZBB91551009323304

BIC: RZBBBGSF

При банка: Райфайзенбанк България

Основание за плащане: Избери, за да помогнеш

Истински истории

Историята на Мила

Мила е на 14 години. Тя е от децата, които институциите наричат „деца в риск“. Мила дойде в консултативния център за поредната среща със специалист, който да направи заключение, че момичето трябва да бъде настанено за специализирана услуга, за да е защ...

 

Медийни партньори

Партньори