Инструменти
Социални проекти

Приемната грижа - сигурност, развитие и щастие за уязвимите деца

Фондация „За нашите деца“

 

Фондация „За нашите деца“ вече 26 години работи активно за това всяко дете да живее в семейство като управлява и развива услуги и програми за превенция на изоставянето, за подкрепа на родни, осиновителни и приемни семейства. Ранната раздяла с родната майка и липсата на възможност за изграждане на емоционална връзка и привързаност с друг възрастен е предпоставка за сериозни проблеми в изграждането на здрава и пълноценна за обществото личност.

Единствената възможна семейна алтернатива за децата, които по различни причини живеят разделени от биологичните си родители и разширеното семейство е приемната грижа. Изследванията и нашият опит показват, че децата идващи от специализирани институции или резидентни услуги, много бързо се възстановяват и преодоляват изоставането във физическото и когнитивното си развитие и постигат емоционален баланс щом бъдат настанени в условия на грижовна семейна среда.

Само за 2017 г., общо 3 783 деца и семейства са били в риск от раздяла, а за 1 598 деца този риск е станал реалност. Освен това, към края на 2017 г. още 846 деца растат в институция, а от тях 415 са на възраст от 0 до 3 г. Приемната грижа е важна временна алтернатива за истинско детство и развитие на тези малчугани.

За по-ефективното развитие на приемната грижа в София и Пловдив ще бъдат организирани различни надграждащи обучения на приемните семейства, които ще повишат техните компетенции за създаване на сигурна и безопасна среда, изграждане на позитивна идентичност у децата и справяне с раздялата. Тези дейности ще създадат условия на сформирането на общност от приемни родители, която ще се подкрепя взаимно – това ще мотивира приемното семейство за по-продължителен професионален живот, ще се обменят добри практики и опит, ще споделят и ще се справят с емоции, каквито не липсват в тази толкова отговорна мисия. Приемните семейства ще получат признание за тяхната работа, като изключително важна за нашето общество.

За приемните деца се предвиждат участия в различни събития, свързани с общи дейности, като изработване на мартенички, празнуване на Деня на детето, забавления сред природата. Така те ще разберат, че има и други деца в подобна ситуация, което ще е силен психологически импулс за тях. Дейностите ще са част от социализацията на децата под обществена грижа. Те ще разширят кръгозора им, ще възбудят любознателността им.

Важен ефект от провеждането на дейностите ще е върху биологичните деца на приемните родители. Много от приемните семейства имат собствени деца, които имат своите потребности. Същевременно те имат своята много важна роля за това всяко приемно дете да се чувства сигурно и обичано в семейството, където е настанено. Дейностите извън семейната среда предоставят нови възможности за взаимното опознаване и сплотяване между приемните родители, приемните и биологични братя и сестри.

С осъществяването на проекта ще бъдат подкрепени общо 90 деца и семейства в София и Пловдив.

Избери, за да помогнеш!

Дари сега

С дебитна или кредитна карта

лв.
  • Visa
  • Verified by Visa
  • MasterCard
  • MasterCard Secure Code
*

С Райфайзен ОНЛАЙН за клиенти на Райфайзенбанк

лв.

С банков превод

Получател/Титуляр: Фондация ЗА НАШИТЕ ДЕЦА

IBAN: BG32RZBB91551060533767

BIC: RZBBBGSF

При банка: Райфайзенбанк България

Основание за плащане: Избери, за да помогнеш

С дарителски SMS

Дарете чрез SMS с текст DMS DETSTVO на кратък номер 17 777 за всички мобилни оператори.

  • За абонати по договор с Telenor, Vivacom и A1 цената на 1 sms е 1 лв.
  • За потребители на предплатени услуги на мобилните оператори цената на 1 sms е 1,20 лв. с ДДС.

Истински истории

Център по приемна грижа помогна на Георги да намери своите нови мама и татко

Георги е само на три годинки, когато родителите му го оставят в детски дом.

Още едно новородено бебе настанено в любящо приемно семейство

През първите 11 месеца на изминалата 2017 година, 5 изоставени новородени бебчета бяха настанени по спешност в приемни семейства, с които работи фондация „За Нашите Деца“.

Как един приемен родител пренаписа 6 детски истории

Поредната кукла на 3 месеца вече няма да заспива самичка в тясното болнично креватче, а ще се радва на любовта и грижата на семейство.

 

Медийни партньори

Партньори