Инструменти
Социални проекти

И аз ще играя!

SOS Детски селища България

 

Всяко дете изпитва удоволствие да играе, да общува, да твори. Всички деца имат еднакво право на това, но има деца, които не могат да изпитат радостта от детството. Нужна е подкрепа!
При много от децата, преживели травма в ранно детство, се наблюдават признаци за психично страдание или заболяване, изразяващи се в предизвикателно поведение, агресивни прояви, самонараняване, изолираност, необщителност, депресивни състояния,  изблици на гняв. Ако тези деца получат адекватна специализирана подкрепа, биха могли да минимизират последиците от травмата. Ранното диагностициране и навременна рехабилитация пък могат значително да подкрепят децата с физически увреждания – ако не да бъдат напълно излекувани, то поне да изградят компенсиращи увреждането модели, които да им позволят да водят пълноценен живот.

Често  семействата с такива деца се усещат неподкрепени, неразбрани в трудната ситуация, в която се намират. За да може да бъде осигурена добра грижа за детето, семейството трябва да усеща, че не е само и че има възможност да осигури развитие на своето дете.

Понякога семейството не може да приеме, че детето има заболяване, не търси помощ, проблемите се задълбочават. Деца от такива семейства биват насочени към нас заради „проблемно“ поведение. Необходима е целенасочена работа със семейството за осъзнаване, разбиране и приемане на заболяването.

Проектът „И аз ще играя“ е насочен към подобряване на живота на деца с психическо страдание и/или физическо увреждане. Целта му е да предложи специализирана професионална помощ, съответстваща на нуждите на децата и да подкрепи семействата им в грижата за тях.

Проектът ще обхване 20 деца на възраст 0–18 години с психическо страдание и/или физически увреждания; 20 семейства, в които има деца с психическо страдание и/или физически увреждания, включително приемни семейства; братя и сестри на деца с психическо страдание и/или физически увреждания.

Основните дейности по проекта ще включват:
-    Индивидуална психо-социална работа с деца, които имат нужда от подкрепа. Ключов специалист ще изготви оценка на потребностите им, на база на която ще се предостави специализирана подкрепа от терапевт. Специалистът ще съдейства и на семейството, ще го мотивира и информира. За семейството също ще бъде изготвена оценка на нуждите от подкрепа и план за работа.
-    Психо-терапевтична работа за деца с психическо страдание;
-    Рехабилитация, кинезитерапия и друг вид специализирана подкрепа в зависимост от увреждането;
-    Индивидуална психологическа подкрепа на семейства на деца с психическо страдание и/или физически увреждания. Семейството – родителите, братята и сестрите също имат нужда от помощ, за да приемат ситуацията, да преодолеят чувството за вина, което неминуемо изпитват и за да бъдат по-спокойни в грижата за дете със заболяване или увреждане;
-    Ще бъдат организирани празници с участието на всички деца, които подкрепяме в нашите SOS Центрове.

Избери, за да помогнеш!


Дари сега

С дебитна или кредитна карта

лв.
  • Visa
  • Verified by Visa
  • MasterCard
  • MasterCard Secure Code
*

С Райфайзен ОНЛАЙН за клиенти на Райфайзенбанк

лв.

С банков превод

Получател/Титуляр: SOS Детски селища България

IBAN: BG76RZBB91551060353913

BIC: RZBBBGSF

При банка: Райфайзенбанк България

Основание за плащане: Избери, за да помогнеш

Истински истории

Приказка за невярващата в приказки Калина

Калина живеела с майка си и двете си сестрички. Местели се постоянно – нови села, нови градчета, нови проблеми, нови приятели на мама. Когато била на девет, един от приятелите се ядосал и я ударил лошо. Не боляло толкова, но до края на деня спряла да в...

Приказка за татко, момче и чудовище

Страниците на тази приказка разлистил един училищен директор, който позвънил в Центъра за майки, татковци и деца, за да поиска помощ. От месеци 9-годишният Виктор не можел да седи в стаята на второкласниците, тичал по коридора, а след него баба му.

И ...

Приказка за думата „мама“

Имало едно селце с цветни улици и малки къщурки. В една от тях, на улица „Люляк“, живеело момиченце на четири и половина години. То било слабичко и русо, облечено в люлякова рокля, с изцапани ръце и ококорени очи. Само че изобщо не говорело, дори не ка...

Приказка за повиканите сълзи

Катя била мъничка, само на шест години, когато полицията дошла и арестувала родителите ѝ, а нея и двамата ѝ по-големи братя завели в детски дом. От страх очите ѝ станали стъклени и сълзите не можели да потекат. Въпреки че възрастните дълго обяснявали, ...

 

Медийни партньори

Партньори