Инструменти
Социални проекти

Грижа в собствения дом – достойни старини за възрастните хора

Каритас България

 

В България има много възрастни хора, които, забравени в своя дом, тихо преживяват старините си. До вчера активни, от днес притихнали и болни, преживяват скромно с насъщния. Бедността и самотата са сред капаните, в които често попадат. Ако към тях прибавим и болестите, които почти задължително ги връхлитат, както и отсъствието на близки и роднини, които да са им в подкрепа, картината от нерадостна става трагична.

За възрастните хора обаче има алтернатива. За тях „Каритас“ реализира услугата „Домашни грижи“, благодарение на която възрастните хора получават професионални (здравни и социални) грижи, внимание и разбиране в своите домове, а с това и сигурност, че могат да изживеят старините си достойно.

Услугата се извършва от мобилни екипи от медицински сестри и социални помощници, които посещават възрастния човек в дома му и му помагат в ежедневните грижи за здравето, хигиената и социалния му живот. Сътрудниците на „Каритас“ посещават възрастните хора няколко пъти месечно, ежеседмично, а в някои случаи и ежедневно.

През годините „Каритас“ създаде 9 центъра за Домашни грижи, като мобилните екипи към тях осигуряват професионални домашни грижи на възрастни хора от 14 населени места, от които 6 града (Русе, Белене, Пловдив, Раковски, София и Малко Търново) и 8 села (Бърдарски геран, Гостиля, Житница, Дуванлии, Калояново, Стоилово, Звездец, Граматиково).

Освен че предоставят професионални грижи, сътрудниците на „Каритас“ се отнасят към възрастния човек с разбиране, внимание и с топло отношение и усмивка отнемат болката, разсейват самотата и осмислят монотонните и не леки дни на старостта му. Нерядко тe са единствените хора, с които той има контакт. И затова са и негови близки – онези, които ще подържат ръката му, ще му разкажат нещо и ще изслушат неговите думи.

Благодарение на Домашни грижи на „Каритас“:

 • Възрастният човек изживява старините си в своя собствен дом.
 • Възрастният човек получава грижи и подкрепа от специалисти.
 • Предотвратява се постъпването на възрастния човек в болнични заведения и специализирани институции, като старчески домове.
 • Възрастният човек получава грижи, внимание и разбиране, а с това и спокойствие, уют и сигурност, от които има най-голяма нужда в своето ежедневие.
 • Възрастният човек живее достойно.

Възрастният човек е като детето – той вижда със сърцето си, усеща с душата си и се радва на малките неща. Пътят, който е изминал досега, е достоен за уважение. Емоциите, които е изживял, са нашият житейски урок. Неговата лична история е историята на нашето съзряване. Затова поискайте да я научите. И я чуйте със сърцето си.

Бъдете част от нашата кауза! Нека заедно помогнем на възрастните хора да изживеят старините си достойно.

Избери, за да помогнеш!

Дари сега

С дебитна или кредитна карта

лв.
 • Visa
 • Verified by Visa
 • MasterCard
 • MasterCard Secure Code
*

С Райфайзен ОНЛАЙН за клиенти на Райфайзенбанк

лв.

С банков превод

Получател/Титуляр: КАРИТАС БЪЛГАРИЯ

IBAN: BG71RZBB91551060169315

BIC: RZBBBGSF

При банка: Райфайзенбанк България

Основание за плащане: Избери, за да помогнеш

С дарителски SMS

Дарете чрез SMS с текст DMS CARITAS на кратък номер 17 777 за всички мобилни оператори.

 • За абонати по договор с Telenor, Vivacom и A1 цената на 1 sms е 1 лв.
 • За потребители на предплатени услуги на мобилните оператори цената на 1 sms е 1,20 лв. с ДДС.

Истински истории

Топлината и обичта лекуват

Каритас България полага грижи за самотни, болни и възрастни хора. Разказват за Анастасия.

Анастасия е на 89 години. Родена е в Пловдив, но повече от тридесет години живeе в София. След смъртта на мъжа й, през 2009 година се завръща в родния си град. Т...

 

Медийни партньори

Партньори