Инструменти
Социални проекти

Домашни грижи за възрастни и болни хора

КАРИТАС България

 

Фина и Димо са възрастно семейство от село Граматиково. Животът в малкото странджанско село лека-полека замира – няма лекар, училището и детската градина са затворени, младите хора са напуснали селото и са се установили в големите градове в България или в чужбина. Възрастните хора все по-трудно се справят с ежедневието си и с болестите, които ги съпътстват. За съжаление, Фина и Димо не са изолиран случай.

Голяма част от възрастните хора (65+ г.) в България живеят в изолация и са лишени от възможността да участват във всички аспекти на социалния живот – сами, в махалата на село или анонимни и забравени в големия град. Повечето от възрастните хора са с влошено здраве, страдат от сериозни заболявания, като много от тях нямат достъп до отговарящи на нуждите им здравни и социални услуги. 

Не малка част от възрастните хора нямат живи близки и роднини, които да им помагат в ежедневните им нужди. Други, които имат деца и роднини, често остават сами, поради все по-засилващата се тенденция на миграция – хората в активна възраст напускат селото или малкия град, за да търсят препитание в големия град или в чужбина. 

За да бъде в подкрепа на възрастните хора в България, „Каритас“ вече 17 години реализира услугата „Домашни грижи”, чрез която мобилни екипи от медицински сестри и социални помощници, посещават възрастния човек в дома му и му предоставят нужните грижи, съобразени с неговите здравни и социални потребности. Сътрудниците на „Каритас“ посещават възрастните хора ежеседмично, а в някои случаи и ежедневно.

През годините „Каритас“ създаде 9 центъра за Домашни грижи, като мобилните екипи към тях осигуряват професионални домашни грижи на 370 възрастни хора от 14 населени места в България, от които 6 града (Русе, Белене, Пловдив, Раковски, София и Малко Търново) и 8 села (Бърдарски геран, Гостиля, Житница, Дуванлии, Калояново, Стоилово, Звездец, Граматиково).

Услугата „Домашни грижи на „Каритас” осигурява спокойствието на възрастния човек, че изживява старините си в своя собствен дом и че може да разчита на грижата и подкрепата на специалисти, които му помагат за подобряване и поддържане на здравословното състояние и достойно изживяване на старините.

Освен с професионални грижи, сътрудниците на „Каритас“ помагат на възрастния човек с топлото си и приятелско отношение, с което отнемат болката, разсейват самотата и осмислят монотонните и не леки дни на старостта му. Професионалните грижи в дома, предоставени от човек, превърнал се в приятел, даряващ спокойствие, уют и сигурност, са и най-силният двигател на желанието за живот и пътят към достойно изживяване на старините. Услугата „Домашни грижи на „Каритас“ помага на възрастните хора да не губят надежда, вяра и достойнство, осъзнавайки, че не са сами в трудностите, които изпитват и че има хора, на които могат да разчитат.

Бъдете част от нашата кауза! Нека заедно помогнем на възрастните хора да изживеят старините си достойно.

Избери, за да помогнеш!


Дари сега

С дебитна или кредитна карта

лв.
  • Visa
  • Verified by Visa
  • MasterCard
  • MasterCard Secure Code
*

С Райфайзен ОНЛАЙН за клиенти на Райфайзенбанк

лв.

С банков превод

Получател/Титуляр: КАРИТАС България

IBAN: BG71RZBB91551060169315

BIC: RZBBBGSF

При банка: Райфайзенбанк България

Основание за плащане: Избери, за да помогнеш

Истински истории

Защото си хубав човек

Тодор е един от възрастните хора от село Граматиково, на които Севда и Ваня – социалният помощник и медицинската сестра към центъра за Домашни грижи на „Каритас“ в гр. Малко Търново, помагат с дългосрочни грижи - както за здравето и социалните им нужди...

 

Медийни партньори

Партньори