Инструменти
Социални проекти

Цвят в живота - подкрепа за самотни възрастни хора от регион Северозападен

Български Червен Кръст

 

„Цвят в живота“ е проект за обичта, доверието и отговорността между хората! Зад сухите цифри и проектните формулировки стоят преживяванията на повече от 700 души, които през последните години са получили квалифицирана медицинска грижа и социална подкрепа в своите домове, съпроводени от много човешка топлина. Домашните грижи за хронично болни и с трайни увреждания възрастни хора не са просто механичен сбор от медицински грижи и социални услуги, а представляват един нов подход, позволяващ въпреки болестите и другите несгоди човек да остарее достойно – там, където са концентрирани спомените от целия му живот! Вече няколко години Български Червен кръст (БЧК) успешно прилага този модел в област Враца.

Проектът на БЧК има за цел да изгради система за навременна и адекватна реакция при спешни ситуации, както и проследяване в реално време на влошаване на състоянието на възрастни хора. Услугата се нарича телеасистенция/телекеър и включва инсталиране на електронни персонални устройства в домовете на възрастните хора и създаване на кол-център във Враца, чиито оператори ще наблюдават непрекъснато постъпващите ключови здравни показатели от потребителите. При постъпване на сигнал, екипът ще го насочва към екипите на Центровете „Домашни грижи“, лични лекари, Спешна помощ, лечебно заведение, близки на потребителите или др. Потребители на услугата ще бъдат хора на възраст между 65 и 80 г., главно със заболяванията на сърдечно-съдовата и нервната система. 

Въпреки развитието на съвременния свят, възрастните хора в България стават все по-уязвими, техните нужди от квалифицирана подкрепа нарастват и това важи особено за тези, които живеят в отдалечени и малки населени места. Техните близки са далече и често няма кой да откликне на молбата за помощ. 

Ето защо, отново в най-трудния регион на страната – Северозападния, Български Червен кръст си поставя задачата и предизвикателството да приложи изцяло нов модел на грижа, изследвайки имат ли място съвременните информационни и комуникационни технологии в грижите за възрастни хора. Възможно ли е чрез тях да внесем повече сигурност в дома и да осигурим 24-часова подкрепа? Можем ли да намалим усещането за самота и безпомощност?

За много от участниците в проекта това е кауза, която излиза извън рамките на проектното финансиране и времеви ограничения. Заедно, с общи усилия се стремим да установим една работеща система за квалифицирана грижа и подкрепа, която да направи живота на нашите родители и близки по-спокоен, да върне чувството на достойнство и независимост.
С това, вярваме, че ще успеем да внесем повече от един цвят в живота на много хора!

Избери, за да помогнеш!

Дари сега

С дебитна или кредитна карта

лв.
  • Visa
  • Verified by Visa
  • MasterCard
  • MasterCard Secure Code
*

С Райфайзен ОНЛАЙН за клиенти на Райфайзенбанк

лв.

С банков превод

Получател/Титуляр: Български Червен Кръст

IBAN: BG80UNCR76301000030291

BIC: UNCRBGSF

При банка: Уникредит Булбанк

Основание за плащане:

Истински истории

На 81 години съм, от Враца

„Казвам се Василия Кръстева. На 81 години съм, от Враца. Вдовица съм, а единият от двамата ми сина почина. Живея сама.“

Преди включването на Василия в проекта, тя не излиза с месеци от дома си. Чувства се подтисната, обезверена, загубила е социалните ...

 

Медийни партньори

Партньори