Инструменти
Култура и образование

Живи традиции

Народно читалище „Самообразование 1928“, с- Бачево, общ. Разлог

 

Повей ветре, разлюлей тия мури от Рила и буки от Пирина, та да запеят своята песен, да разкажат своята приказка. Ние с тамбури и кавали ще засвирим, да се чуе надалеко из цялата земя българска. Така се пренася българската традиция – от уста на уста, от баба на внуче, от поколение на поколение. В продължение на векове Бачево пази жив българския дух и днес във времето на глобализация Народно читалище „Самообразование 1928“ е стожер и основен пазител на живите традиции в малкото планинско селце. 

Тук от сърце и душа самодейците ни поддържат пламъчето, което ни различава от целия свят. Читалището е единствената възможност жителите на едно малко населено място да се докоснат до творчески продукт. То е не само място за изява, то е място за социални контакти. Организирането на инициативи и чествания събира хората, дава им поле за размисъл, често дискусия. Възрастните си спомнят с носталгия за миналото, младите научават народните традиции, запомнят ги и ги пренасят напред в бъдещето.

Липсата на адекватни костюми за самодейните групи ги лишава от възможността да участват в изяви както в селото, така и в други населени места от общината, България, по света. Автентичните народни носии са почти изгубени. С тях ще се изгуби много повече от кройка и украса, с тях ще изчезне типичната символика, която разказва истории за славни и трудни времена, за радост и много болка. Запазването на тези образци ще съхрани изконната българска идентичност. Ще привлече все повече млади хора към идеята за съхраняване на българския дух. Няма българин, който да остане безразличен пред самобитните костюми на Бачево, които искаме да съхраним за бъдните поколения.

Инициативата ни предвижда закупуването на 25 броя народни носии за нуждите на самодейците в читалището, както и обособяване на едно ново място за провеждане на културни мероприятия – Ателие „Живи традиции“. Планираме създаване на интересен творчески продукт, базиран на бачевската фолклорна традиция, но с многофункционално приложение. В зависимост от сезона спектакълът ще е подходящ за представяне на открито сред природата или закрито на читалищната сцена. Според възрастовата група, с леки модификации, представлението ще забавлява и обогатява. На сцената ще бъде представено истинското, родното с акцент върху културното богатство на територията ни, наред с природните дадености – река, защитени територии (НП „Рила“ и НП „Пирин“) и обработваемата земя. Част от това културно богатство е автентичният местен фолклор, облекло, песен, музика. Ще представим историята на бачевското пуше и как се изработва, както и типичните местни ястия (замесване на фудула, шупла, точене на баница). Под формата на тим билдинг, игри, при непрекъснат контакт между артист и зрител, самодейците ни ще влязат в нова нетипична за тях роля. Те няма да бъдат статични изпълнители, а посредници между миналото и бъдещето.

Всички тези дейности ще популяризират богатата фолклорна традиция и занаяти. Разпределени в групи по интереси, всеки ще може да се докосне до корените на българския дух. Да облече народна носия от пиринския край и да си направи снимка за спомен, да запее песен, да заиграе хоро. Използването на нови интерактивни методи ще допринесе за формирането на редица ценности и положителни емоции, което от своя страна ще доведе до подобряване на междупоколенческия диалог. При работа в екип млади и стари съумяват да планират общи цели, да работят съвместно, при реализацията на конкретни задачи. Това е предпоставка за предаване на автентичните традиции от поколение на поколение и съхраняването им във времето. 

Избери, за да помогнеш!
 

Дари сега

С дебитна или кредитна карта

лв.
  • Visa
  • Verified by Visa
  • MasterCard
  • MasterCard Secure Code
*

С Райфайзен ОНЛАЙН за клиенти на Райфайзенбанк

лв.

С банков превод

Получател/Титуляр: НЧ Самообразование 1928

IBAN: BG82STSA93000003319603

BIC: STSABGSF

При банка: ДСК

Основание за плащане: Избери, за да помогнеш

С дарителски SMS

Дарете чрез SMS с текст DMS HORO на кратък номер 17 777 за всички мобилни оператори.

  • За абонати по договор с Telenor, Vivacom и A1 цената на 1 sms е 1 лв.
  • За потребители на предплатени услуги на мобилните оператори цената на 1 sms е 1,20 лв. с ДДС.

Истински истории

За дрехите, които разказват приказки

В началото на лятото, на 2010 г. със стария, раздрънкан автобус „Чавдар“ в Бачево пристигна едно 23 годишно момиче от Америка, заменила Тексас и Далас за две години живот в долината между Рила, Пирин и Родопите.

 

Медийни партньори

Партньори