Инструменти
Култура и образование

Запази песента на родния край

Национално училище за фолклорни изкуства „Широка лъка“

 

Малко са училищата, които едновременно дават знания и възпитават в любов към народното творчество. Национално училище за фолклорни изкуства „Широка лъка“, създадено на 1 септември 1971 г., със своята мисията да съхранява, развива и популяризира българския музикален фолклор чрез музикално образование, вече 45 години е пазител на традициите.

Учениците от всички специалности – народно пеене, народни инструменти, български танци, родом от цялата страна, носят характерните особености на фолклорната област, от която идват. Голяма част от тях продължават семейната традиция и чрез професионалното си музикално образование съхраняват и разпространяват културното ни наследство.

Една от характерните особености в обучението на специалностите народно пеене и народни инструменти е слухово подражателния метод. Чрез този метод учениците имат възможност да запаметяват различни мелодии и след това да ги дешифрират на нотния лист. Ежегодно учениците през лятната ваканция имат за задача да издирват характерни и неизвестни мелодии от възрастни хора, свои роднини по родните си места.

Днес децата ни искат да знаят къде започва началото? Как, защо и какво е предизвикало създаването на даден обичай, песен, инструментална мелодия, искат да тръгнат по следите на дедите ни.

Проекта „Запази песента на родния край“ има за цел да бъдат запазени и популяризирани непознати все още образци от музикалната ни култура чрез издирване на автентични  песни от различни фолклорни области от учениците в НУФИ „Широка лъка“. Тяхното дешифриране, звукозапис и популяризиране чрез концерти ще даде възможност на повече хора да се докоснат до ТРАДИЦИЯТА – това са онези ценности, умения и практики, които отразяват същностните характеристики на всяко общество.

Реализирането на проекта «ЗАПАЗИ ПЕСЕНТА НА РОДНИЯ КРАЙ»  ще се осъществи от учениците от специалностите народно пеене и народни инструменти в НУФИ «Широка лъка». Ще бъдат изнесени  образователни концерти в домове за деца лишени от родителски грижи в Широка лъка, Асеновград и Пловдив, с цел децата в тези домове да бъдат приобщени към изучаване на българския музикален фолклор, а за някои от тях и бъдеща професионална реализация.

Избери, за да помогнеш!
 

Дари сега

С дебитна или кредитна карта

лв.
  • Visa
  • Verified by Visa
  • MasterCard
  • MasterCard Secure Code
*

С Райфайзен ОНЛАЙН за клиенти на Райфайзенбанк

лв.

С банков превод

Получател/Титуляр: НУФИ Широка Лъка

IBAN: BG76TTBB94003120017792

BIC: TTBBBG22

При банка: Сосиете Женерал Експресбанк

Основание за плащане: Избери, за да помогнеш

С дарителски SMS

Дарете чрез SMS с текст DMS NUFI на кратък номер 17 777 за всички мобилни оператори.

  • За абонати по договор с Telenor, Vivacom и Mtel цената на 1 sms е 1 лв.
  • За потребители на предплатени услуги на мобилните оператори цената на 1 sms е 1,20 лв. с ДДС.
 

Медийни партньори

Партньори