Инструменти
Култура и образование

Виж професиите

Фондация на бизнеса за образованието

 

Над 50 000 ученици се дипломират всяка година у нас и много от тях срещат трудности да решат към каква кариера да се насочат, коя професия би била интересна и подходяща за тях. 

Най-ценната подкрепа за един млад човек е възможността да се срещне лично с представители на различни професии, които го интересуват и да добие преки впечатления за техните работни места и същината на работата им: 
•    Как протича един работен ден?
•    Как изглежда работното място?
•    Какви са основните задачи?
•    Какви качества, умения и квалификация са нужни?

Посещения на работни места и срещи с представители на професии се организират трудно и рядко. Повечето младежи вземат решения въз основа на моди и тенденции или под чуждо влияние, без ясна представа за професията, която са избрали и доколко тя е подходяща за тях. Това води до неудовлетворение и честа смяна на работното място за младите хора, а за организациите – до разхищение на средства за подбор и обучение на служители, които скоро напускат.

Какво може да се направи? 
Проектът „ВИЖ ПРОФЕСИИТЕ“ има за цел да подпомогне професионалното ориентиране на ученици и наскоро завършили младежи като създаде интерактивна онлайн платформа с кратки видеоклипове, представящи различни работни места и структуриран въпросник тип „кариерен лексикон“. Платформата ще даде възможност на младите хора да се срещнат виртуално с представители на професии, да разгледат техните работни места и да се запознаят с характеристиките и изискванията на професиите им.
За да я създадем, ще поканим професионалисти от различни сфери да представят своята кариера като попълнят кратък въпросник и заснемат видеоклип на работното си място.
•    Въпросникът ще служи като сравнителен инструмент, който ще помогне на учениците да се насочат към работа, която отговаря на техните предпочитания и нагласи. Той ще съдържа едни и същи въпроси за младежи и служители. След като попълнят въпросника, учениците ще бъдат насочвани към видеоклипове на професионалисти, които са дали подобни на техните отговори и така ще могат да проучат за различни кариерни пътеки, които биха били интересни за тях.
•    Видеоклиповете ще помогнат на младежите да усетят атмосферата на реалната работна среда, да получат актуална информация и полезни съвети „от първа ръка“, и така да се ориентират дали съответните професии са наистина подходящи за тях.

Платформата ще съдържа също статии за избора на професия, линкове към полезни онлайн ресурси за кариерно информиране и търсене на работа. По този начин ще бъде създаден информационен масив с видео описания на различни професии, който ще осигури достъпен и атрактивен канал за кариерно ориентиране на всяко дете, от всяко кътче на страната.

Избери, за да помогнеш!

Дари сега

С дебитна или кредитна карта

лв.
  • Visa
  • Verified by Visa
  • MasterCard
  • MasterCard Secure Code
*

С Райфайзен ОНЛАЙН за клиенти на Райфайзенбанк

лв.

С банков превод

Получател/Титуляр: Фондация на бизнеса за образованието

IBAN: BG14UNCR70001521790041

BIC: UNCRBGSF

При банка: Уникредит Булбанк

Основание за плащане: Избери, за да помогнеш

 

Медийни партньори

Партньори