Инструменти
Култура и образование

Тракийските войни от Старосел

Национален Археологически Музей

 

Националният археологически институт с музей при БАН работи върху цялостното изследване на материалната и духовната култура на племената и народите, населявали днешните български земи от най-дълбока древност до ХVІІІ в. Музеят е национален център и координатор на всички теренни археологически проучвания на територията на България и със своите експозиции е един от най-важните центрове в страната за популяризиране миналото на днешните български земи. Със своя научен и музеен потенциал е най-голямата научно-изследователска институция за археология в Югоизточна Европа. 

Находките от Старосел са само част от намираните през годините артефакти - позлатения нагръдник е единствен по рода си, съставен от кожена подложка и нашити върху нея бронзови „люспи“ с позлата. Реставрацията му ще даде възможност за анализ и за по-пълното и комплексно изследване на двата гробни комплекса, където е намерен - Пейчова и Шивачева могила - обекти с изключителна научна ценност за изследването на тракийската древност. Те са част от могилния некропол при Старосел, чийто разкопки започват през 1992 и продължават и през първото десетилетие на ХХI в. При разкопките на тези гробове, свързани с тракийски войни от средите на аристокрацията, са открити представителни елементи на предпазно и нападателно въоръжение. Много от тези находки имат висока научна и експозиционна стойност, като сложността на консервационно-реставрационната намеса идва от комбинацията от различни по вид материали и изисква провеждане на редица изследвания и съставяне на подробен план за извършване на отделните операции. 

С финансирането се предвижда, от всички открити находки да бъдат реставрирани няколко от най-представителните артефакти, като основен акцент се поставя върху въоръжението. Реставрацията на определена група предмети, свързани тематично, ще позволи след приключването на технологичния процес да бъде организирана изложба, за да стигнат реставрираните артефакти до знанието на широка аудитория, като бъде разказана историята на тракийските войни от района на Старосел.

Избери, за да помогнеш!

Дари сега

С дебитна или кредитна карта

лв.
  • Visa
  • Verified by Visa
  • MasterCard
  • MasterCard Secure Code
*

С Райфайзен ОНЛАЙН за клиенти на Райфайзенбанк

лв.

С банков превод

Получател/Титуляр: Национален Археологически Музей

IBAN: BG45UNCR96603119754610

BIC: UNCRBGSF

При банка: Райфайзенбанк България

Основание за плащане: Избери, за да помогнеш

 

Медийни партньори

Партньори