Инструменти
Култура и образование

Шипка - героизъм с много имена

НП Шипка

 

Националният парк-музей Шипка се намира на старопланинския връх Шипка (1326 м), на 28 км от Казанлък и на 22 км от Габрово. Паркът обхваща 26 паметника, възстановените позиции, батареи и землянки на бранителите на прохода Шипка по време на Руско-турската война от 1877-78 г. Паметникът на свободата е най-големият сред паметниците в парка. Построен е от доброволните дарения на целия български народ и е открит на 26 август 1934 г. Висок е 31,5 м, а до него водят 890 стъпала. Голям бронзов лъв – символ на българската държава – пази входа на паметника. На останалите три страни на сградата са изписани имената на Шипка, Шейново и Стара Загора – бойните полета при защитата на прохода. На приземния етаж под мраморен саркофаг лежат костите на бранителите на Шипка. От последната площадка на Паметника на свободата се открива красива панорамна гледка към околността.

На 5 октомври 1956 г. връх Шипка и околностите са обявени за Национален парк-музей „Шипка“. Възстановени са артилерийските и пехотни позиции във вида, в който са били по време на отбраната на Шипка през август 1877 г. На всички важни участъци на отбранителните позиции и батареи са поставени 14 бронзови плочи с надписи, които в кратка художествена форма разказват за сраженията, станали на съответното място.

В началото на 90-те години на 20 век мемориалният комплекс става обект на посегателства и 12 от плочите са откраднати, като впоследствие част от тях са заменени с каменни. В резултат на действия на злосторници някои от фундаментите на плочите също са увредени. Липсата на тези възпоминателни плочи в значителна степен ощетява многобройните посетители на Националния парк-музей „Шипка“ от възможността да получат достоверна и въздействаща информация за събитията, свързани с отбраната на Шипченския проход от лятото и зимата на 1877 година.

За да повишим интереса към мемориалния комплекс, е необходимо всички плочи да бъдат възстановени, а постаментите им – ремонтирани. Предвид отдалечеността на някои от тях и невъзможността да бъде осигурена постоянната им охрана, плочите ще бъдат изработени от камък, който да бъде съобразен с климатичните условия в района на прохода и да не нарушава цялостния облик на комплекса. Подмяната ще бъде извършена съобразно изискванията на Закона за културното наследство и становището на Националния институт за недвижимо културно наследство към Министерството на културата. Планираме публичното оповестяване на реализирания проект да бъде в рамките на отбелязването на 142-ата годишнина от Шипченската епопея и 85-ата годишнина от откриването на Паметника на свободата на връх Шипка, през август 2019 г.

Избери, за да помогнеш!
 

Дари сега

С дебитна или кредитна карта

лв.
  • Visa
  • Verified by Visa
  • MasterCard
  • MasterCard Secure Code
*

С Райфайзен ОНЛАЙН за клиенти на Райфайзенбанк

лв.

С банков превод

Получател/Титуляр: Национален парк-музей Шипка-Бузлуджа

IBAN: BG25UNCR96603184097010

BIC: UNCRBGSF

При банка: Уникредит Булбанк

Основание за плащане: Избери, за да помогнеш

С дарителски SMS

Дарете чрез SMS с текст DMS SHIPKA на кратък номер 17 777 за всички мобилни оператори.

  • За абонати по договор с Telenor, Vivacom и A1 цената на 1 sms е 1 лв.
  • За потребители на предплатени услуги на мобилните оператори цената на 1 sms е 1,20 лв. с ДДС.
 

Медийни партньори

Партньори