Инструменти
Култура и образование

Съхранените архиви през призмата на бъдещето

Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий“

 

Тази година Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ чества 140 години от създаването си. Едно от ключовите събития за отбелязване на годишнината е откриването на зала „История на книгата“. С финансирането по проекта имаме намерение да закупим оборудване за залата, с което да съхраним книжовно-документалното наследство на България и да го популяризираме сред широката общественост.

Проектът интегрира миналото и бъдещето чрез съвременни интерактивни технологии, представя архиви за историята на Европа, Балканите и България чрез писмени паметници, развитието на буквите от българската писменост през вековете, българските традиции и представянето на ключови за България личности.

Зала „История на книгата“ ще разкрие аналоговите възможности на НБКМ, чрез презентирането им в дигитална форма. Проектът позиционира НБКМ като съвременен изследователски център, представящ българската книжовна традиция чрез ценни книги и документи. Ще се създаде нов дизайн на културното пространство в НБКМ, като бъдещ модел на интерактивна читалня за редки книги, привлекателна за нов вид четяща публика.

За първи път в България ще се осигури възможност за активен достъп на потребителите, включително и хора със специфични потребности, до информация за съдържанието на безценни документи, съхранявани в НБКМ.

Проектът представя Националната библиотека като Национален културен и научен институт за книгата и пресата (художествено и монументално наследство, архиви, библиотеки, книги, преса, визуални изкуства, аудиовизуални медии/мултимедия), гарантиращ опазването и развитието на книжовната традиция и традицията на четенето в България и като Културен институт – музей, хранилище на знания. Библиотеката е научен институт, Център за компетентност в областта на творческите и културните индустрии, част от които са книгоиздаването, графичния дизайн, дигитализацията на материалното и нематериалното културно наследство. НБКМ е и туристическа атракция на основата на писменото културно наследство, което управлява. Тя притежава научен инструментариум, подпомагащ създаването и пресъздаването на уникални български произведения с помощта на интерактивни технологии и съвременни визуални изкуства и научно-технически достижения.

НБ е част от градската среда и от Музейния квартал на София, градоустройствен елемент в ансамбъл със Софийския университет, Националната художествена академия и Националната художествена галерия.

Проектът представя атрактивно и интерактивно значението на писмеността за развитието на Българската цивилизация, на Европейската християнска цивилизация, на Балканската цивилизация, чрез архивите колекции на Националната библиотека през призмата на бъдещето.

Избери, за да помогнеш!

Дари сега

С дебитна или кредитна карта

лв.
  • Visa
  • Verified by Visa
  • MasterCard
  • MasterCard Secure Code
*

С Райфайзен ОНЛАЙН за клиенти на Райфайзенбанк

лв.

С банков превод

Получател/Титуляр: НБ Св. св. Кирил и Методий

IBAN: BG20UNCR76303100112993

BIC: UNCRBGSF

При банка: Уникредит Булбанк

Основание за плащане: Избери, за да помогнеш

С дарителски SMS

Дарете чрез SMS с текст DMS KNIGA на кратък номер 17 777 за всички мобилни оператори.

  • За абонати по договор с Telenor, Vivacom и A1 цената на 1 sms е 1 лв.
  • За потребители на предплатени услуги на мобилните оператори цената на 1 sms е 1,20 лв. с ДДС.

Истински истории

За България ми разказваше баба ми

Проектът Съхранените архиви през призмата на бъдещето, ще направи възможен дигиталния достъп до българската книжовна памет, чиито архиви се пазят в Националната библиотека. Разказва Джон Иванов.

За България ми разказваше баба ми, в редките случаи, ког...

 

Медийни партньори

Партньори