Инструменти
Култура и образование

Работилница за реставрация на старопечатни книги

Рилска Света Обител

 

Рилският манастир, наричан още Съкровищницата на България, е основан през първата половина на Х в. от небесния закрилник на българския народ - преподобни Йоан Рилски. Манастирът и до днес е люлка, стожер и хранилище на българския дух и народност, един от най-значимите паметници на българската култура и християнска вяра от средновековието до днес, обявен за обект на световното културно наследство. 

В средновековието, манастирите са били основни средища на книжнината и поради това там са се съхранявали богати библиотеки от книги и писмени произведения. И до днес библиотеката на Рилския манастир пази над 200 ръкописа от края на X в. до XIX в., над 7000 старопечатни книги за периода от началото на XV в. до началото на XX в. и над 60 000 тома книги и периодика при специални условия. Времето все пак оказва своето влияние върху тази безценна колекция с общочовешко значение, която трябва да бъде съхранена за поколенията.

За да бъде опазено книжовното богатство е необходимо обособяването на работилница и специално оборудване за реставрация и възстановяване на повредената книжнина, за извършване на книговезна дейност и подготовка за дългосрочно съхранение, и поправка на съвременни произведения, включително и такива от ежедневната дейност на манастира.

С полученото финансиране ще бъде закупено оборудването, което ще позволи да се възстанови и запази за поколенията богатото книжовно наследство на манастира от средновековието до днес, и ще се подпомогне по-нататъшната му дейност по събиране и съхранение на книжнина, чрез попълване на библиотеката с произведения от различен характер и периодика.

Избери, за да помогнеш!

Дари сега

С дебитна или кредитна карта

лв.
  • Visa
  • Verified by Visa
  • MasterCard
  • MasterCard Secure Code
*

С Райфайзен ОНЛАЙН за клиенти на Райфайзенбанк

лв.

С банков превод

Получател/Титуляр: Рилска Света Обител

IBAN: BG50UNCR75271051082613

BIC: UNCRBGSF

При банка: Уникредит Булбанк

Основание за плащане: Избери, за да помогнеш

 

Медийни партньори

Партньори