Инструменти
Култура и образование

Да достигнем до звездите

Сдружение на олимпийските отбори по природни науки

 

Пътят на всеки учен неминуемо минава през редица препятствия, върхове и предизвикателства. Неговото израстване е сходно с това на спортните ни олимпийци – съчетан с упорство, трудолюбие, възпитание на волята и нейната непреклонност пред неуспехите, с които всеки човек се сблъсква. Този път за олимпийците по природни науки започва още от началното училище, където всеки припознава своята любов – конкретната научна дисциплина, на която е готов да посвети мислите и дръзновенията си. Оттам насетне, до завоюването на медал или постигането на открития в областта на науката, достойни за Нобелова награда, се крият хиляди часове неуморен труд – теоретичен и експериментален.

Ние сме Сдружение на олимпийските отбори по природни науки и от създаването ни през 2010-та година основната ни мисия е осигуряване на финансови източници, организация, логистика, подпомагане и подготовка на младежите-олимпийци на България по природните науки.

Дисциплините по Астрономия и Астрофизика отсъстват от общообразователния план на българските училища, което от своя страна изправя ръководителите и техните възпитаници в неравностойна позиция спрямо другите отбори по природни науки, получаващи сериозна част от знанията си още в учебната стая. Това поражда необходимостта от значителни средства за организацията, обученията и самата практическа подготовка на децата преди Националните и Международни състезания.

Проектът предвижда провеждането на традиционната Националната школа по Астрономия като неделима и надграждаща част от цялата подготовка преди всяка Международна Олимпиада по Астрономия и Астрофизика. Резултатът от нея, освен излъчване на най-добрите в дисциплината, се явява и финален тест преди самото състезание. В рамките на инициативата ще бъдат закупени и телескопи за изследване на вселената.

За всеки един олимпийски състезател по природни науки е високо признание да попадне във финалната петица, която ще представи страната ни на световната сцена, а отличие в международна олимпиада е най-сладкото удоволствие, което може да получи след целогодишен неуморен труд и пропуснати летни ваканции.

Основата за просперитета, техническото развитие и научния прогрес на всяко едно общество са децата и степента на тяхната образованост и мотивация. Качеството на образованието е пряко свързано с условията за осъществяването му. Възможностите на талантливите и способни младежи за развитие в конкретно поприще са ограничени без наличието на алтернативни пътища, по които да навлязат по детайлно в материята на избраната от тях дисциплина. Това става възможно благодарение на Националните школи по природни науки, осигуряващи бърз достъп, добра материална база, лабораторни условия и високо квалифицирани университетстки преподаватели.

Подкрепяйки нашата кауза, в действителност, Вие допринасяте за едно по-светло бъдеще, защото инвестицията в децата ни е инвестиция в нашето по-добро утре.

Избери, за да помогнеш!

Дари сега

С дебитна или кредитна карта

лв.
  • Visa
  • Verified by Visa
  • MasterCard
  • MasterCard Secure Code
*

С Райфайзен ОНЛАЙН за клиенти на Райфайзенбанк

лв.

С банков превод

Получател/Титуляр: Сдружение на олимпийските отбори по природни науки

IBAN: BG39STSA93000021807995

BIC: STSABGSF

При банка: Банка ДСК

Основание за плащане: Избери, за да помогнеш

 

Медийни партньори

Партньори