Инструменти
Култура и образование

Култура и образование

„Повей ветре, разлюлей тия мури от Рила и буки от Пирина, та да запеят своята песен, да разкажат своята приказка. Ние с тамбури и кавали ще засвирим, да се чуе надалеко из цялата земя българска…“. Така се пренася българската традиция – от уста на уста, от баба на внуче, от поколение на поколение. Така се съхранява националното самосъзнание.

Акценти в сферата са консервацията на паметници на културата; опазването на българските традиции; интегрирането на уязвимите групи и равен достъп до образование.

Проекти

Шипка - героизъм с много имена

Националният парк-музей Шипка се намира на старопланинския връх Шипка (1326 м), на 28 км от Казанлък и на 22 км от Габрово. Паркът обхваща 26 паметника, възстановените позиции, батареи и землянки на бранителите на прохода Шипка по време на Руско-турската война от 1877-78 г.

Виж още

Съхранените архиви през призмата на бъдещето

Тази година Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ чества 140 години от създаването си. Едно от ключовите събития за отбелязване на годишнината е откриването на зала „История на книгата“. С финансирането по проекта имаме намерение да закупим оборудване за залата, с което да съхраним книжовно-документалното наследство на България и да го популяризираме сред широката общественост.

Виж още

Живи традиции

Повей ветре, разлюлей тия мури от Рила и буки от Пирина, та да запеят своята песен, да разкажат своята приказка. Ние с тамбури и кавали ще засвирим, да се чуе надалеко из цялата земя българска. Така се пренася българската традиция – от уста на уста, от баба на внуче, от поколение на поколение.

Виж още

Запази песента на родния край

Малко са училищата, които едновременно дават знания и възпитават в любов към народното творчество. Национално училище за фолклорни изкуства „Широка лъка“, създадено на 1 септември 1971 г., със своята мисията да съхранява, развива и популяризира българския музикален фолклор чрез музикално образование, вече 45 години е пазител на традициите.

Виж още

Замък Баба Вида - бисер от Средновековието

Регионален Исторически Музей – Видин стопанисва единствения изцяло запазен средновековен замък в България, обявен за национална културна ценност – крепостта „Баба Вида“. Строителството на замъка започва през X век върху една от кулите на римската крепост Бонония.

Виж още

Библиотеката и децата - заедно можем повече

Проектът на Регионална библиотека „Н.Й.Вапцаров“ – Кърджали е насочен към  по-пълноценно интегриране на деца и младежи от 7 до 16 години със специални образователни потребности. Целта ни е чрез организиране на групови занимания, творчески работилници, използване на интерактивни пособия и помагала в адаптирана среда да се преодолее социалната изолация на повече деца от уязвимите групи.

Виж още

Медийни партньори

Партньори