Инструменти
Еко проекти

Тракийското светилище на връх Виденица

БИО-Б-ЕКО, Борино

 

Застанал си на върха, омаян от гледката на зеленото родопско море. Утро е! Тишината е толкова плътна, че чак те стряска, става ти тревожно и някак подозрително. Гледката е опияняваща, вероятно от силната енергия на свещения връх. Неслучайно тук има останки от древно селище и светилище на траките, може би на бог Дионис. Като че ли след миг ще чуеш тропот на коне и ще усетиш дима на благовонните треви от олтара на оракула.
Смята се, че в района на връх Виденица са живели траки от племето сатри – горди и свободолюбиви. Бесите, които били жреческия род от това племе, извършвали ритуалите на този връх и в това светилище. Те стопанисвали светилището, а жена прорицателка предсказвала бъдещето на „един самотен връх с кръгла форма, обрасъл от северната си страна с борови гори и достъпен от всички страни“, както в началото на 20 в. ще опише мястото наш учен, археолог, посетил и изследвал района на Виденица.
На върха се намират следи от голямо градище и селище. На много места при изкопаване на окопи през Балканската война са намерени основите на градежи, правени от грамадни каменни блокове. Много добре личат останките на крепост, строена с големи каменни блокове, без каквато и да е спойка, както и на основи на различни други постройки. По повърхността се срещат и много глинени фрагменти от съдове, принадлежащи на различни епохи. Тук се намират и фрагменти от неолитната и бронзови епохи.
Проектът планира изграждане на теренни стъпала, рампи и платформи по пътеката до тракийското светилище, премахване на растителност в района, поставяне на указателни табели и маркировка, както и изработка на информационни материали.
Избери, за да помогнеш!
 

Дари сега

С дебитна или кредитна карта

лв.
  • Visa
  • Verified by Visa
  • MasterCard
  • MasterCard Secure Code
*

С Райфайзен ОНЛАЙН за клиенти на Райфайзенбанк

лв.

С банков превод

Получател/Титуляр: СНЦ Био-Б-Еко

IBAN: BG63CECB979010F9097800

BIC: CECBBGSF

При банка: Централна Кооперативна Банка

Основание за плащане: Избери, за да помогнеш

С дарителски SMS

Дарете чрез SMS с текст DMS VIDENICA на кратък номер 17 777 за всички мобилни оператори.

  • За абонати по договор с Telenor, Vivacom и A1 цената на 1 sms е 1 лв.
  • За потребители на предплатени услуги на мобилните оператори цената на 1 sms е 1,20 лв. с ДДС.

Истински истории

Една легенда през вековете

Екопътеката до тракийското светилище на връх Виденица ще бъде възстановена от сдружение Био-Б-Еко. За пазителите на древната енергия на светилището и на Орфей, разказва Снежа.

Това ми се случи когато бях малка, може би в трети или четвърти клас.
Почти...

 

Медийни партньори

Партньори